På markedspladsen elsker alle en god handel lige så meget, som de hader at blive taget ved næsen. Og hvis du vil undgå at blive snydt, når du fx køber brugte byggematerialer eller brugte møbler, bør du tage dine forholdsregler.
Her får du 7 gode råd til, hvad du kan gøre.
1. Undersøg sælger nøje, inden du køber brugt
Du kan reducere risikoen for at blive snydt, hvis du bruger et par minutter på at undersøge sælger. Er vedkommende åben om sin identitet? Hvis du handler privat, er et telefonnummer en god start. Hvis der kun er et mobilnummer på sælger, så bed evt. også om sælgers fulde navn samt adresse.
Fut i genbrugslysten
Ifølge Den Blå Avis’ Genbrugsindeks for 2022 er det at spare penge den største motiavation til at handle brugt. Men et hensyn til klimaet betyder også meget.
76 % danskere har købt og/eller handlet brugt, og en genbrugsdansker køber i gennemsnit for 5.292 kr. om året.
Kilde: Genbrugsindekset 2022, DBA
Tjek, om det nummer, du har fået, kan slås op via 118 eller Krak og kædes sammen med en adresse og en rigtig person.
Du kan også lave det simple trick med at sende en krone via MobilePay uden at gennemføre transaktionen. Når du gør det, vil modtager som registreret bruger af MobilePay dukke op med navn.
Nogle mennesker har hemmelig adresse og hemmeligt nummer, uden at der er noget fordækt over det. Men alligevel giver det en ekstra sikkerhed at vide, at de oplysninger, man får, nemt kan krydstjekkes på nettet.
2. Tjek, hvad andre siger om sælger
Hvis det er muligt, så tjek andre brugeres vurderinger af sælger på den platform, du køber brugt igennem. Visse sites har også et valideringssystem, hvor sitet tjekker sælgers identitet ved hjælp af fx NemID. Det vil som hovedregel fremgå tydeligt, hvis den givne bruger er NemID-valideret.
Generelt gælder, at du altid bør bruge din sunde fornuft, når du køber brugt. Hvis et tilbud virker suspekt eller for godt til at være sandt, kan det sagtens være tilfældet. Vær ekstra opmærksom, om annonceteksten virker som en dårlig, automatisk oversættelse fra engelsk. Det bør også udløse ekstra omtanke, hvis en annonce er skrevet på dansk, men hvor sælger svarer tilbage på din henvendelse på engelsk.
Populære handelsplatforme som Facebook Marketplace og DBA er glimrende til at finde og få en rabat på lige netop det, du mangler, men også yndede mål for svindlere og kriminelle, der sælger hælervarer.
3. Pas ekstra på med fjernhandel
Hvis det på nogen måde er muligt, er det en fordel at handle lokalt, når du køber brugt. Mød så vidt muligt op på sælgers privatadresse, så du kan sikre, at varen er i orden, inden du betaler. Vær på vagt, hvis sælger ikke vil mødes, bliver ved med at udskyde mødet eller er svær at komme i kontakt med.
Hvis du på grund af tidsmangel eller geografi alligevel vælger at købe uden at se produktet først, bør du lægge en ekstra indsats i at undersøge, hvem du handler med. Hvis det er svært at finde ud af, bør du overveje, om du skal handle et andet sted.
Handler du omvendt med en person eller en virksomhed, der står frit frem, er sandsynligheden for at blive snydt mindre, fordi det automatisk bliver sværere at løbe fra sit ansvar.
4. Få oplysninger på skrift
Sørg under alle omstændigheder for at få alle aftaler og diskussioner om den konkrete handelsvare på skrift – især hvis du køber dyrere ting.
Hvis du er i markedet for fx brugte byggematerialer, hvor du ikke selv kan gennemskue kvaliteten eller eventuelle fejl og mangler, er det en god idé at få nedfældet på skrift, hvad du præcist køber. Spørg også efter originale kvitteringer. På den måde står du stærkere, hvis det viser sig, at det givne byggemateriale har en afgørende defekt, som du ikke er blevet oplyst om.
5. Vælg betalingsmiddel med omtanke
Ifølge Forbrugerrådet Tænk er MobilePay-betaling eller kortbetaling i netbutikker de mest fornuftige betalingsmidler, når du handler med virksomheder. Begge dele kan tilbageføres hos banken, hvis du bliver snydt. Banken kan til gengæld ikke hjælpe, hvis du betaler kontant eller med kontooverførsel.
Handel med privatpersoner kan banken ikke hjælpe dig med, uanset hvordan du betaler. Pas derfor ekstra på, når du handler med privatpersoner. Din fortrydelsesret gælder heller ikke i en handel mellem to privatpersoner, mens den er obligatorisk, hvis man køber en vare online fra et firma.
Betalinger igennem betalingstjenesten PayPal kan være et alternativ, hvor du også kan få hjælp til i visse situationer, selvom PayPal ikke følger dansk lovgivning på forbrugerområdet.
Hæleri i Danmark
- Omkring 250.000 danskere køber hvert år hælervarer - ofte uden at vide det.
- En undersøgelse fra Det Kriminalpræventive Råd estimerer, at det samlede hælermarked i 2014 for genstande stjålet i Danmark udgjorde omkring én mio. genstande med en samlet erstatningsværdi på cirka tre mia. kroner.
- Smykker og ure udgør cirka 1/4 af de samlede værdier på hælermarkedet, men det er tøj og plejeprodukter, der bliver hælet hyppigst.
- Hælervarer kommer oftest fra indbrud.
- Hæleri straffes efter straffelovens paragraf 290. Køb af stjålne varer straffes med bøde på op til 10.000 kroner eller i fængsel i op til halvandet år.
Kilder: Det Kriminalpræventive Råd og Danmarks Statistik
6. Undersøg den brugte vare nøje
I det omfang, det er muligt, bør du undersøge varen grundigt. Hvis du ikke kan inspicere den fysisk, bør du bede om billeder.
Kig efter, om varen er mærket på grund af tyverisikring med fx navn. Varen kan være mærket med klistermærker, ridser eller med syntetisk dna-mærkning.
Køber du brugte designermøbler, kan det være svært at skille kopier fra den ægte vare. En indikator er selvfølgelig prisen, der kan være mistænksomt lav.
Hvis du køber et polstret designermøbel brugt, så hold godt øje med syningerne. Virker syningerne grove og bulede eller underligt placeret, skal du være varsom. Har møblet den rette tyngde? Virker skruerne billige?
Det kan også være en fornuftig ide at sammenholde et billede af et originalt møbel med det eksemplar, du har foran dig, så du kan undersøge proportionerne.
Køber du brugte møbler af træ, kan du køre hænderne over alle samlinger. Er de ujævne, og passer de dårligt sammen, kan det et signal om, at noget er galt.
7. Hav styr på dine rettigheder
Dine rettigheder afhænger i nogen grad af, om du køber brugt af en privatperson eller en virksomhed.
Når du handler hos en virksomhed, er du altid dækket af købelovens reklamationsret på to år, hvis der opstår fejl på den brugte vare, som du ikke selv er skyld i. Hvis selve aftalen er indgået på nettet, har du desuden 14 dage, hvor du kan fortryde købet.
Når du handler med en anden privatperson, afhænger dine rettigheder af, hvad I har aftalt. Har I ikke aftalt noget, har du også her to års reklamationsret – de forbrugerbeskyttende regler for nethandel gælder dog ikke, og du kan ikke gå til Center for Klageløsning, hvis noget går galt. Du har heller ikke fortrydelsesret – medmindre du har aftalt det med sælgeren.