1. Tænd et bål og bag snobrød
At lave et bål og sidde sammen, mens I nyder duften af brændet – og smagen af nybagt snobrød – er hyggeligt i alle aldre. Find et par lange pinde eller grene i haven, som I kan bruge som snobrødspinde. Som snobrødsdej bruger I blot almindelig bolledej. Bland nødder, rosiner eller M&Ms i dejen, det giver et velsmagende og farverigt snobrød. Eller prøv at blande skinkestrimler, ketchup eller revet ost i dejen, det smager også lækkert.
Tænd ikke bål, hvis det blæser meget eller der er meget tørt i haven, og brug ikke træ, der er malet, lakeret eller trykimprægneret, da det afgiver giftige dampe, når det brænder.
Få vejledning til at lave et godt bål på naturfamilier.dk
2. Hjælp fugle og insekter – byg en redekasse og et insekthotel
Har I allerede redekasser i haven, skal de tømmes og gøres klar på ny, før fuglene begynder at bygge rede.
Skal I bygge en ny fuglekasse, kan I blot bruge et bræt, eller hvad I har liggende. Placér fuglehuset et sted, hvor fuglene har fred, men hvor I også kan se det fra jeres vinduer. Se, hvordan du bygger en redekasse trin for trin i denne guide.
Med et eller flere insekthoteller i jeres have kan I være med til at hjælpe fx vilde bier og mariehøner. Det er ikke svært at bygge jeres eget insekthotel, hvor I efterfølgende kan gå på opdagelse og se, hvilke insekter, der er flyttet ind. Se, hvordan I bygger hoteller målrettet forskellige insektarter på Danmarks Naturfredningsforenings hjemmeside dn.dk
3. Lav dekorative vindmøller
Lav en hjemmelavet mølle og hold øje med dagens vindstyrke.
Sådan gør I:
- Tag et kvadratisk stykke papir og klip et snit fra hvert hjørne halvvejs ind mod midten.
- Fold hver anden spids løst ind mod midten og sæt spidserne sammen med en knappenål eller et lille søm i midten.
- Sæt møllen fast med nålen eller sømmet på en blomsterpind eller bambuspind. Den skal ikke sidde mere fast, end at den kan dreje rundt.
- Pynt den med klistermærker eller glimmerlim, og vent på et friskt vindpust.
- Sæt en perle eller et stykke sugerør imellem mølle og pind, hvis møllen sidder for tæt på pinden til at dreje rundt.
Podcast: Mig og min have
Episode 6: Leg i haven
En have skal rumme hele familien - og indbyde til hygge og samvær. Vi sætter i dette afsnit fokus på, hvordan du med simple metoder kan få mere leg og samvær i haven til gavn for hele familien.
Hør alle afsnit samt få de nyeste via Apple Podcasts eller TuneIn.
Alle afsnit4. Tap birkesaft og lav en frisk birkesaftsorbet
Har I et birketræ i haven, så prøv at tappe birkesaft. Det smager godt i sorbet, men I kan også koge det ind til en sirup.
Sådan tapper I birkesaft:
- Skær en fingertyk gren over og bind en plastikflaske fast på træet .
- Eller: Bor et lille hul i træets stamme mindst en meter over jorden, sæt et stykke rengjort vandslange eller elektrikerrør ind i hullet og før slangen/røret ned i en rengjort 1 ½ liters flaske. Lad det stå nogle timer eller natten over, og flasken er fyldt med saft.
Sådan laver I sorbet af birkesaft:
- Kog 1 liter frisk birkesaft med 200 g sukker, og lad det koge ind til det halve.
- Hæl det i en ismaskine, eller køl det af og sæt det i fryseren i en bøtte.
- Rør i isen en gang i timen, der skal røres rigtig godt (den kan også blendes).
- Frys den igen, gentag dette 4-5 gange.
5. Spis brændenælder til aftensmaden
Pluk brændenælder i haven (brug tykke handsker eller en saks) og lav en knaldgrøn brændenældecreme. Det smager skønt på brød eller som dressing til varm mad, er fyldt med vitaminer, og børnene synes, det er ret vildt at spise brændenælder.
Det skal I bruge:
- 2 l (300 g) friske brændenælder
- 1 lille løg
- Smør og rapsolie til stegning
- 1 kop cremefraiche
- 4 spsk. hakket,frisk timian
- 3 spsk. hakket purløg
- Salt og peber
Sådan gør I:
- Vask brændenælderne grundigt og blanchér dem hurtigt i saltet vand.
- Skær de blancherede brændenælder i stykker.
- Skræl og hak løget og steg det i lidt smør og lidt rapsolie.
- Tilsæt brændenælder og kog det op.
- Tilsæt cremefraiche og timian og lad det simre et par minutter.
- Tilsæt purløg og smag til med salt og peber.
Læs mere om, hvordan I kan bruge brændenælder i maden, og hvad I kan gøre, hvis I brænder jer på en brændenælde på dn.dk
Byg i træ med børnene
Haven kan bruges til meget andet og mere end de fem ovennævnte råd. I kan blandt andet bruge den som et sløjdlokale, hvor man kan lære at bruge sine hænder til at skabe ikke bare boliger til fugle og insekter, men også bygge alt muligt andet i træ. Hvad med fx at lave jeres egen version af den klassiske sæbekassebil? Det finder I en guide til på skolen-i-skoven.dk.
Haven er samtidig perfekt, når børn skal aktiveres på en begavet måde. Den er så at sige et udendørs klasseværelse til både idræt og natur & teknik, og samtidig en dejlig legeplads – kun fantasien sætter grænser.
Havearbejde er også for børn
Havearbejde er hårdt, især hvis du er alene om det. Men hvis du fra starten beslutter, at haven er et fælles anliggende i familien, så bliver det nemmere og hyggeligere.
Fra børn er helt små, kan de deltage i alting, og de vil som regel meget gerne. Lad dem derfor deltage i havearbejdet med det, de nu kan bidrage med på deres alderstrin. På den måde kan I både tilbringe tid sammen og få opgaverne i haven klaret på én gang.
Opgaver til mindre børn:
- Børn under 3 år: Små børn kan plante og så, de kan fodre og muge ud hos høns og kaniner (heste med mere, hvis man er på landet).
- 3 år: De kan vande, samle æg og fodre høns og samle blade i store bunker.
- 4 år: De kan gå med skrald, plukke tomater og kende forskel på forskellige krydderurter (de kan sendes ud i haven efter dem).
- 5 år: De kan bruge et mælkebøttejern og et lugejern, de kan sætte løg, så og vande mere nøjagtigt.
- 6-9 år: De kan hjælpe med at klippe hæk og plante, køre den store trillebør væk med grenafklip, putte i de rigtige kompostbeholdere, samle store bunker visne blade og putte dem i komposten og alt muligt andet.
- 10 år: De kan bære brænde, så det batter noget, og selv slå græsset og kanterne.
Opgaver til større børn over 12 år
- Slå græsset alene og stille havemøbler væk for vinteren og frem igen til foråret.
- Rydde ukrudt fra bede.
- Grave kartofler og jordskokker op.
- Kende forskel på alle grønsager og krydderurter, så de kan gå ud og hente dem.
- Hjælpe med at rejse et plankeværk eller rydde op efter en storm.
- Bygge en brændestabel.
- Reparere et skur eller et hønsehus.
- Bære tunge sække og brænde.
- Rive en hel græsplæne fri for blade.
- Male og oliere møbler og plankeværk.
- Vende komposten
- Save store grene af, efter de er blevet udvalgt, og slæbe dem væk.
Hvordan gør du børnene interesserede i havearbejde?
Vær selv det gode eksempel
Hvis dine børn skal hjælpe, kræver det, at du som voksen er i nærheden. Og at de har set havearbejdet blive gjort og har prøvet at hjælpe massevis af gange. Lav derfor ikke alt havearbejdet, når børnene er inde i huset eller et andet sted, for så pludselig en dag at bede dem overtage græsslåningen. I så fald vil de ikke ane, hvordan man gør, eller have en fornemmelse af, at havearbejde er sjovt arbejde. Gør det til en god oplevelse for både dig selv og dem at være i haven med den rette påklædning og afveksling mellem aktiviteterne.
Lær børnene hvordan de gør
Hvis børn skal hjælpe til, skal de fra begyndelsen lære, hvordan de kan hjælpe. Vær tålmodig, og sørg for, at det svære ikke varer ved i timevis, men kombineres med fx en fælles tur på trampolinen eller noget andet, børnene synes er sjovt.
Når børn oplever, at de kan finde ud af det og får færdigheder og måske ansvarsområder, vil de vokse med opgaven og involvere sig. Alle skal guides i starten, og de fleste kan lide den tillid, der ligger i, at de er en del af et arbejdsfællesskab. Med tiden vil det ikke kræve overtalelse at få børnene til at plukke jordbær eller høste ærter.