Når du køber et nyt køkken eller nye køkkenelementer, er det vigtigt at undgå unødige ærgrelser, der kan trække ned på glæden ved dit nye køkken.
Pernille Hjorth, arkitekt MAA, projektleder i Danske BoligArkitekter og forfatter til ”Bogen om køkkenet” og Tine Nielsen, arkitekt MAA og redaktør for brevkassen Spørg Bolius, mener, at du skal huske at spørge køkkenrådgiveren om disse 5 vigtige ting, når du køber nyt køkken.
1) Har du forstand på arkitektur og konstruktion?
Hvis du vælger at etablere et køkken, der kræver, at du skal rive vægge ned i dit hus, er det vigtigt, at din køkkenrådgiver har forstand på både arkitektur og konstruktion. Ellers skal du nok også kontakte en arkitekt/ingeniør.
Ud over, at nedrivning af en væg kan blive en betydelig ekstra post på budgettet – måske over 20.000 kr., især, hvis det er en bærende væg i en ældre murstensvilla – kan et køkkenskift komme til at ’misklæde’ resten af huset, hvis det ikke passer ind den arkitektoniske stil.
2) Hvordan er bagbeklædning, korpus og hængsler på køkkenskabene?
Hvis dit køkken bruges meget og af mange personer, skal det kunne tåle en mere hårdhændet behandling. Undgå derfor at købe for billige køkkenskabe med en for tynd bagbeklædning, for svage hængsler og for dårligt skabskorpus.
Et korpus er den kasse af spånplader, som hylder, skuffer og låger sidder monteret i.
De fleste køkkenskabe har garanti og kan tåle almindeligt brug. Men hvis køkkenet skal holde i mere end 10 år, kan der være brug for køkkenskabe med solide elementer og overflader.
Bagbeklædning på mindst 4-6 mm tykkelse
Vælg skabe med en bagbeklædning på mindst 4-6 mm tykkelse, der er lakeret på begge sider og fastmonteret i en rille på skabet, så diverse køkkengrej ikke får mulighed for at trykke pladen løs, så den begynder at gabe i siderne. En tynd plade gør også skabet mindre stabilt.
Skabskorpus på mindst 16 mm
Hvis låger og skuffer skal kunne bruges i mange år, uden at skruer og beslag bliver vrikket løse, kræver det, at skabskorpusset er lavet af spånplader af god kvalitet. Det betyder, at pladerne skal have en vis tæthed, og at de er beskyttet af en belægning, da de ellers vil ændre form på grund af fugten i køkken og dermed få skabet til at hænge med tiden.
Et skabskorpus skal være på mindst 16 mm.
Desuden er det vigtigt, at bunden af vaskeskabet har en ekstra slidstærk og vandafvisende overflade som fx stål eller et kraftigt højtrykslaminat.
Beslag med 4 hængsler er bedst
Da der findes forskellige typer hængsler til låger og beslag til udtræksskuffer, skal du sikre, at de er stabile nok til at kunne holde til hyppigt brug. I et højskab skal der helst være 4 hængsler, da dørens vægt slider på hængslet, når du bruger skabet.
3) Hvor sidder køkkenskuffens udtræksskinner?
Hvis du køber skuffer, der kan trækkes ud og ind ved hjælp af fx teleskopskinner, skal de være monteret under skufferne, ikke på siden, som de kan være på billigere skuffer.
Hvis skinnerne er monteret på siden af skuffen, kan de komme til at glide dårligt på grund af fx brødkrummer og andet snask, der løbende vil samle sig i udtræksskinnen.
4) Er køkkenskufferne stærke nok?
Du skal sikre, at skufferne er stærke nok til at bære det, du gerne vil have i dem. Fx vejer en stabel tallerkener godt til.
Hvis skufferne skal bruges til tunge ting, skal du sikre, at beslagene er så kraftige, at de er stabile, også når skuffen er trukket helt ud.
I elementoversigten står der under beskrivelsen af skuffer og beslag, hvor mange kilo der er den maksimale belastning for den enkelte skuffe og udtræksbeslag. Fortæl derfor din køkkenrådgiver, hvad du vil opbevare i skufferne, og få bekræftet, at køkkenskufferne og beslagene kan holde til vægten.
5) Hvad kan køkkenbordpladen tåle?
Du skal selvfølgelig altid vælge din bordplade ud fra, hvad du kan lide. Men spørg ind til, hvad bordpladen kan tåle, og hvor meget vedligeholdelse den kræver.
En plade af træ- eller natursten er mere sart end fx en plade af rustfrit stål, der både tåler syre (rødvin, eddike og citrusfrugter), rødbedesaft og børn, der laver mad.