Hvilke typer køkkenelementer findes der?
Selvom der de seneste 20 år har været meget stor interesse for at købe nye køkkener, er der ikke sket den store revolution inden for udvalget af køkkenelementer.
Når du skal sammensætte et nyt køkken, er det stadig de klassiske køkkenelementer, du kan vælge imellem, dvs.:
- Underskabe
- Overskabe
- Hylder
- Højskabe
- Hjørneskabe.
Udviklingen inden for køkkenelementer har dog ført til, at der nu findes flere smarte løsninger som eksempelvis skuffer med easy-luk, diverse indretning til skuffer og skabe samt forskellige udtrækssystemer.
Hvilke fordele og ulemper har de forskellige køkkenelementer?
Når du indretter køkkenet, gælder det om at vælge et passende miks af forskellige køkkenelementer, som passer til dine køkkenvaner, din samling af service, køkkenudstyr og køkkenmaskiner og ikke mindst størrelsen og formen på det rum, køkkenet skal indrettes i.
De forskellige typer køkkenelementer har forskellige fordele og ulemper, som du også bør have med i dine overvejelser, når du sammensætter elementerne i dit nye køkken.
Underskabe med mange muligheder
Underskabet er et klassisk køkkenelement og er ikke til at komme uden om. Underskabe er nemlig meget anvendelige, fordi de har så mange indretningsmuligheder. De kan bruges som almindelige skabe med skuffer eller hylder under en bordplade, eller de kan bruges til indbygning af køkkenvask, kogeplader, ovn, opvaskemaskine, køleskab eller fryser. Du kan også sætte flere underskabe sammen med en bordplade over, så de danner en kogeø midt i rummet.
Underskabe med hylder har den ulempe, at du må bukke dig ned for at se, hvad der er i skabet. Det kan også være ret besværligt at få fat i de ting, der ligger inderst.
Overskabe giver overblik
Overskabe har den fordel, at de giver et godt overblik og gør det let at få fat i køkkenudstyret. Det gælder dog ikke de øverste hylder, som kan være svære at nå og se ind i.
Mindre børn kan ikke nå ting, der står i overskabene. Det kan både være en fordel og en ulempe. Børnene kan fx ikke hjælpe med at dække bord, hvis middagstallerkener og glas står i et overskab.
Overskabe kan bidrage til at give køkkenet et mere varieret udtryk, hvis du fx vælger overskabe i andre farver eller materialer end resten af køkkenet. Du kan også vælge overskabe med glaslåger eller lys i.
Men netop fordi overskabe gør køkkenets udtryk mere varieret eller - om man vil - rodet, er de ikke særlig populære i minimalistiske køkkener.
Hylder kan give en personlig stil
Som alternativ til overskabe kan du vælge at indrette køkkenet med hylder. Fordelen ved hylder er, at du kan have dine ting stående, så de er synlige og lettilgængelige.
Du kan også bruge hylderne til at udstille særligt smukke glas, flasker med olier og eddiker eller kaffedåser. Sammen med smukke gryder der hænger i loftet, kan det skabe en smuk og personlig landkøkkenstil.
Ulempen ved hylder er, at de hurtigt bliver støvede og fedtede i et køkken, hvor madlavning giver meget støv, røg og damp. Det kan være ret besværligt at gøre rent på hylderne og tørre alle de ting af, som står på dem. Hvis du vil slippe for støv, kan du i stedet lade dine kønne ting stå i overskabe med glaslåger.
Man kan også få jalousilåger til sine hylder, hvor man fx nemt kan tage sine køkkenredskaber frem fra, samtidig med at man har mulighed for at lukke af/gemme væk, så der er ryddet og redskaberne ikke får støv.
Højskabe giver masser af opbevaringsplads
I et højskab er der gode opbevaringsmuligheder. Højskabet kan fx bruges til store ting som støvsuger, strygebræt og kost. Du kan også bruge højskabe til indbygning af ovn og mikroovn eller køleskab og fryser, eller du kan indrette det som spisekammer.
Da højskabet er meget rummeligt, er der plads til store mængder konserves, glas, flasker og poser. Netop derfor kan skabet hurtigt blive rodet og uoverskueligt, især hvis det er indrettet med mange skuffer og hylder.
Det er derfor en god idé at vælge et højskab med frontudtræk. På den måde kan du trække hele skabets indhold ud og nemt overskue de mange dåser, glas og poser.
Højskabe med frontudtræk har dog den ulempe, at de kan blive meget tunge. Derfor er det vigtigt at vælge et udtræk af god kvalitet. Kvaliteten af udtrækket kan dog være lidt vanskelig at vurdere i en køkkenbutik, hvis skabet er tomt.
Det er blevet moderne med et lille spisekammer, som ligger bag det, som ligner en højskabsdør eller en skydedør. Bag døren er der et mindre rum på ganske få m2, og her kan man indrette med eksempelvis hylder/reoler og opbevare sine køkkenredskaber, konserves m.m.
Hjørneskabe udnytter pladsen optimalt
Et hjørne i et køkken kan være lidt problematisk at få indrettet, så pladsen udnyttes optimalt. Måske netop derfor har køkkenfirmaerne typisk hjørneskabe med flere forskellige typer indretning.
- Den enkleste og billigste løsning er almindelige hylder. De har den ulempe, at det er besværligt at nå helt ind i bunden af skabet.
- En anden løsning er en drejerondel. Den fungerer som en slags karrusel, hvor du kører tingene bag i skabet rundt og frem, så du nemmere kan få fat i dem.
- En tredje mulighed er et såkaldt Magic Corner, hvor du med et greb kan trække hele indholdet ud, så du nemt kan få fat i det. Ulempen er, at løsningen bruger en del plads.
Hjørneskabe er ofte noget dyrere end almindelige underskabe. Hvis du har skabsplads nok i køkkenet, kan du blænde hjørnet af, så du blot har en bordplade uden underskab i hjørnet.
Skabe eller skuffer, hvad skal du vælge?
Skabe med hylder er normalt billigere end skuffeskabe, og hylderne kan justeres, så du kan ændre på antallet og højden, hvis du får brug for det.
Skabe med skuffer har den fordel, at du kan hive hver skuffe helt ud, så du får et godt overblik over indholdet. Skuffer med easy-luk lukker blødt og forsigtigt, så små barnefingre ikke så nemt bliver klemt.
For 25-30 år siden var de fleste underskabe indrettet med hylder, og man havde typisk et enkelt skab med skuffer til bestik, køkkenredskaber, stanniol, plasticposer m.m. I dag er det næste omvendt, idet mange nye køkkener indrettes med flere skuffeskabe end skabe med hylder.
Skuffeskabe kan udformes uden greb. Det gør dem velegnede til minimalistiske køkkener. Her vælger man gerne ret brede skuffeskabe, fx 90 cm eller 120 cm brede, for at opnå så enkelt et udtryk som muligt.
De brede skuffeskabe har dog den ulempe, at de kan være besværlige at trække ud. Og hvis I er flere, der arbejder i køkkenet på én gang, kan det være ret irriterende, at man er nødt til at flytte sig, hver gang det brede skuffeelement skal trækkes ud.
Skabe med hylder findes inden for alle typer køkkenelementer, mens skabe med skuffer kun fås som højskabe og underskabe.
Der findes flere kombinationsmuligheder, og der er inspiration at hente hos de enkelte køkkenfirmaer, som vil have flere modeller og valgmuligheder udstillet i deres butikker.