Spørg Bolius
1 cm vand på kældregulvet - er det grundfugt og hvad betyder grundfugt?
Hej Bolius
Kan grundfugt virkelig forårsage at der står 1cm vand i vores kælder og hvad er definitionen af grundfugt?
Mvh Jasper
Hej Jasper
Tak for dit spørgsmål. Det er jeg sikker på en række andre kælderejere også kan bruge.
Bolius har igennem tiden skrevet meget om de fugtige kældere, som vi elsker at hade.
Du kan læse meget mere om dette på denne temaside: Kælder
Men… Jeg plejer at sige at der er fire til fem årsager til fugt i en kælder. To-tre af dem relaterer sig direkte til grundfugten kan man sige.
Nu skriver du ikke så meget om husets alder, men at dømme ud fra billedet af gulvet, gætter jeg på et hus fra omkring 1950’erne.
Hvor hårdt belastet en kælder er, handler om mange forskellige parametre lige for dybden af kælderen, til kældervæggene og -gulvets kvalitet, og så ikke mindst til husets placering på landkortet. Nogle områder er mere våde og fugtige end andre, og jeg plejer at ”drille” med, at man ofte kan kende disse områder på vejnavnet. Bor du eksempelvis i noget der ender på ”dalen”, ”mose”, ”sø” eller lignende, er der ofte noget om snakken.
Tast din adresse ind på hjemmesiden DinGeo og så hvordan erfaringerne/målingerne er omkring dit hus og grund, hvad angår grundvand og overfladevand.
Grundfugt kan defineres som jordens naturlige indhold af fugt og vand. Som oftest er jorden altid fugtig og vandholdig, og jo længere ned i jorden man kommer jo mere fugtigt bliver det. På et tidspunkt kommer man så ned til det øvre vandspejl, også kendt som det sekundære vandspejl. Det primære vandspejl er det reelle grundvand, som ligger meget længere nede, og så er det vi pumper op som drikkevand.
Det øvre vandspejl af regnvandet og smeltevandet fra sneen, som ligger der højere oppe. Dette øvre vandspejl varierer så meget i højden, alt efter årstiden og nedbøren. Nogle gange er det meget lavt, som vi så det sidste sensommer efter den lange og meget tørre sommer. Andre gange ligger det meget højt, og erfaringsmæssigt er står grundvandet højest her i februar/marts måned.
Jeg sammenligner så kældere med en balje. Hvis der er huller og revner i en balje, så vil vandet pible ind i baljen, lige så snart du trykker den i vand. Det er det samme med en kælder. Hvis kælderen har små revner, huller eller blot en ”tynd skal”, så vil vandet udefra blive trykket ind pga. vandtrykket ude i jorden. Og jo højere vandet står, jo større områder bliver udsat, og jo større bliver vandtrykket.
Dette betyder, at nogle kan gå i flere år, uden at have vand- og fugtproblemer, blot fordi vejret har været mildt. Og så pludselig efter en uges konstant regn, så kommer der pludselig problemer med vand.
Huse og kældere holder heller ikke evigt og går jo også i stykker. Eksempelvis kan der netop opstå en revne i huset, hvilket gør at der pludselig kommer vand ind.
En anden klassiker er, at man fælder et stort (birke)træ ude i haven, som igennem tiden har suget tusindvis af liter vand op ude fra jorden, og når man så fælder dette, så bliver jorden helt fyldt med vand, og så pibler det ind i kælderen.
Er der igen tale om mere pludselige skader, kan det også handle om utætte rør og dårlige dræn. Særligt sprunget vandledninger kan give store mængder vand omkring en kælder. Og ellers ser vi også ofte, at tagnedløbsbrønde enten er tilstoppet eller blevet utætte. Og så lander de igen mange tusind liter vand fra taget lige ned i jorden ved siden af kælderen. Det samme kan ske fra afløb i kældertrappen osv.
Ældre huse kan have gamle omfangsdræn. Og hvis sådanne dræn ikke bliver renset i ny og næ, så stopper også de til, og så har du den modsatte effekt af et dræn = en siveslange!
Så alt efter historikken for vandet i kælderen, kan der være forskellige årsager til vand i kælderen. Men for at svare konkret på dit spørgsmål, så ja. Grundfugt kan sagtens være årsagen til vandet i kælderen. Men det kan også være en række andre ting.
Der findes heldigvis en masse god tiltag for en kælder. Også til en hver pengepung.
Men ring efter en uvildig byggesaggkyndig som kan hjælpe jer videre i den aktuelle situation. Videre kan du overveje at få en kloakmester på besøg, til at få kigget afløb og dræn efter.
Gå ind via hjemmesiden Danske Kloakmestre og find en certificeret kloakmester til at lave en tv-inspektion.
Held og lykke med det.
Med venlig hilsen