Spørg Bolius

Vindspærre på flade tage?

Når man laver en væg med en trækonstruktion skal der vindpap på. Men hvad med et tag med tagpap.

Jeg har læst mig til at vindpap på væg forbedre isoleringen med 10 procent . Når man søger på nettet fremgår det alle steder næsten , at der ikke skal vindpap over isoleringen når det er et tag. Spurgte på et besøg ved Byggecentrum hvad de mente . Han ville ikke citeres men han mente det var helt unødvendigt og meget meget besværligt . Min svoger der er ingeniør mener klart der skal vindpap også på paptag . På min faste bolig har jeg eternittag og her er ikke vindpap , ikke at forveksle med undertag .

Men hvorfor skal der på nogle konstruktioner og andre ikke ?

Og hvorfor er man så uenige dog med overvægt på nej til vindpap ?

Mvh Lars

Kære Lars.

Tak for dit rigtig gode spørgsmål.

På tagkonstruktioner har jeg endnu ikke set, at man anvender fuld inddækning med vindpap på isoleringsfladen, men i stedet blot vindstop, vindspærre eller vindbrædder i bunden ved tagfoden. Denne sikrer at vinden ikke blæser ind i enden af isoleringen, men føres over isoleringslaget og ventilerer hulrummet. Jeg tror det skyldes, at når vinden føres og passerer over den vandret liggende isolering, er chancen for at den vender retning og "borer" sig ned i isoleringslaget minimal. Derved er en vindspærre i denne type konstruktion måske ikke umagen værd. Jeg har dog ikke noget videnskabeligt grundlag som understøtter teorien. 

Men - der er umiddelbart ikke noget forgjort i at udlægge vindspærre over isoleringslaget på taget. Det ses indimellem i krybekælderkonstruktioner, som også er ventileret på overfladen. 

Grundlæggende skal en vindspærre altid være diffusionsåben. Og vindspærren skal være ti gange mere diffusionsåben end materialerne på den indvendige side. 

Vi har skrevet om det i denne artikel - hvor vi også nævner anvendelse i tage.

Vindspærre | Det skal du vide - grundlæggende om vindpap og krav (bolius.dk)

Trænger taget på dit hus til isolering? Sådan tjekker du det nemt og sikkert (bolius.dk)

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Christina Schjervig, fagekspert

Aktuelt på forsiden