Spørg Bolius

Isolering af fladt tag på garage

Jeg vil gerne gøre min garage frostfri ved at isolere loftet. Taget er et fladt paptag og spærrene går på tværs af rummet. Må jeg isolere helt op mod taget eller skal der være udluftning mellem tag og isolering?

Hvis der skal være udluftning, skal jeg så lave udluftning i begge ender og ud i alle “lommer” (mellem spærrene) der er 6 “lommer” eller kan det laves mere smart. Skal der bruges dampspærre?

Om vinteren har jeg tænkt mig at holde rummet frostfrit ved at bruge en varmeblæser me termostat.

Mvh Konrad

Hej Konrad.

Nej, du må ikke isolere helt op til taget. Denne slags tage skal ventileres på undersiden. Der skal være et ventileret hulrum på mindst 50 mm mellem isoleringen og taget for at forhindre fugtproblemer.

Og ja - der skal være meget ventilation hele vejen rundt om bygningen. Tommelfingerregel er 1/500 del af det bebyggede areal. Det vil sige, at for hver 500 m² tag skal der være 1 m² ventilationsåbninger. Når der er tale om et koldt tag (hvor der er luftcirkulation mellem tagfladen og isoleringen), anbefales det ofte at øge ventilationsarealet til omkring 1/300 af tagets areal.

Hvis garagen er 50 m² skal frie åbninger til ventilation mindst udgøre 167 cm². (Ventilationsareal = 50 m² / 300 = 0,167 m² (167 cm²)). Disse kan placeres som jævnt fordelte riste eller som en lang sprække langs hele udhænget. Du skal undgå at der opstår lommer som ikke ventileres, og ventilation skal ikke kun komme fra den ene side - der skal være "gennemtræk". 

Dampspærre er som regel ikke nødvendigt i et rum som kun opvarmes til frostfrit, uden personophold eller tilførsel af fugt fra mennesker, madlavning, tøjtørring etc. 

God fornøjelse!

Relaterede artikler:

 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Christina Schjervig, fagekspert

Aktuelt på forsiden