Spørg Bolius

Vil denne traditionelle træbeklædning sikre mod mus i træhusets facade?

Kære rette vedkommende hos Bolius

Jeg har et spørgsmål ang. konstruktionen af ydervæggen i træhuse for at udgå indtrængning af gnavere.

Jeg har ladet mig fortælle, at den bedste konstruktion er en såkaldt “kjole” med vandret beklædning og lodret fra, hvor bunden af vinduerne starter.

Tror vist det er en klassik svensk løsning, men kunne godt tænke mig at finde en snittegning, der påviser selve
konstruktionen i væggen, og hvordan den lukker af for de indtrængende gnavere store som små.

Bedste hilsener Sophus

Hej Sophus

Jeg er ikke bekendt med en beklædningsmåde, som tager særlig hensyn til beskyttelse mod gnavere. Men jeg er bekendt med forskellige typer af sikring i metal mod fx mus og fugle, som placeres ved den nederste del af beklædningen.

Jeg er dog bekendt med en 'gammel' beklædningsmåde, hvor man op til underkant monterer brædderne vandret. Det er for nemmere at kunne udskifte de brædder, som er mest udsatte, da de ikke er beskyttet lige så godt, som dem længere oppe. Havde det været lodret beklædning hele længden, skulle hele brættet i stedet udskiftes i tilfældes af en nedbrudt overflade/skade.

Center for bygningsbevaring har en anvisning, som beskriver denne beklædningsopbygning med både tekst og billede. Se den her: Træbeklædninger i Danmark

Jeg ved godt, det ikke var et direkte svar på dit spørgsmål. Men jeg håber dog, du finder det anvendeligt alligevel.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Henrik Bisp, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden