Spørg Bolius

Vedligeholdelsesfri facade på eksisterende træhus

Hej Bolius,

Jeg går med tanken om, at hus facaden på 1 salen bliver beklædt med et vedligeholdelsefrit materiale, men det skal også være designmæssigt pænt, så materialet kunne også dække en del af stue etagen. Det er ok, at man stadig skal male i stuehøjde.  Måske også afdækning af træ vinduer på 1 sal.

Jeg søger nogle forslag til materialemuligheder og design inspiration, som jeg kan arbejde videre med.

 

Hej og tusind tak for dit spørgsmål.

Det ser ud til at være et meget smukt og unikt hus du har.

At vælge materialer er altid en svær disciplin, og især når det skal spille sammen med et andet materiale.

Træ på facaden er, efter min mening, altid smukt. Træ giver en struktur, det kan have et væld af farver, eller bare være ubehandlet, og så er træ et materiale, som vi aflæser som 'let'. Til gengæld kræver træ, at man behandler og vedligeholder det jævnligt, og det kan godt være lidt af et arbejde.

I dit specifikke tilfælde vil jeg komme med nogle gode råd til at vælge materiale.

Du fortæller, at det nye materiale kun skal dække førstesalen, og her er vi allerede ude i at frasortere nogle materialer.

Jeg vil allerede nu sige, at I nok ikke skal gå efter materialer, der synes 'tunge' - fx mursten, skærmtegl eller plader, der på forskellige måder minder om beton. Det er fordi, at huset som helhed skal have en balance, og for at opnå den, vil man som hovedregel altid have de 'tunge' materialer i bunden af huset som en base, og de lettere materialer ovenpå og opefter.

Det næste jeg vil fraråde jer, er de materialer, der imiterer træ, og som går under navnet 'vedligeholdesesfrie'. Det er materialer som fx kompositplader og betonplader, der med det blotte øje skal ligne træplader.

Problemet med disse materialer er først og fremmest, at de på afstand nok godt kan snyde de fleste, og ligne træ, men ligeså snart du kommer tæt på, så opdager øjet hurtigt, at det altså ikke er træ, der er sat på jeres smukke hus, men blot plader i et 'kunstigt' materiale. Vigtigt er det også at påpege, at materialer, der kaldes 'vedligeholdelsesfrie', ofte heller ikke kan vedligeholdes. Dvs., at når fx komposit eller betonplader, falmer i farven over tid og måske får ridser og skrammer, så kan de ikke males eller repareres, og kan derfor ikke andet end at blive smidt ud.

Men hvad vil jeg så anbefale jer?

Altså umiddelbart er jeres hus bygget med træ på facaden, og det er derfor også et godt valg at blive ved med at vælge træ. Der findes nogle typer træbrædder, der kræver mindre vedligeholdelse, men man slipper aldrig helt for arbejdet.

Derfor vil jeg faktisk anbefale jer at overveje at beklæde jeres 1. sal med metal.

Metalplader af fx zink eller aluminium kan komme i alle former, og for den sags skyld farver. Smukkest, synes jeg, er de helt almindelige plader, der placeres lodret på facaden og flettes sammen i siderne, det som kaldes med stående false.

Metal er, som træ, et let materiale, og spiller derfor smukt sammen med træets stil. Samtidig er metal gyldent.

Det blev en lang beskrivelse, men som arkitekt blev jeg meget inspireret af billedet af jeres smukke hus, og tankerne om, hvilke materialer der kunne passe lige præcis hos jer.

Håber at I kunne bruge mine input.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Sarah Sonne Glatz, fagekspert

Aktuelt på forsiden