Spørg Bolius

Vi vil gerne købe et håndværkertilbud og så total renovere - hvem kan hjælpe og rådgive os om hvordan man gør det?

Hej Bolius

Min kæreste og jeg ser på hus, og er varme på tanken om et hus, vi skal totalrenovere. Men vi har ikke selv de store kompetencer udi håndværk og byggeri, så vi er lidt nervøse for processen, da vi ikke kan gennemskue hvor dyr en proces er og hvor lang tid den evt. vil tage.

Vi ville gerne finde en, som kan hjælpe os med at finde det rigtige projekt og kvalificere vores tanker, så de er rigtige og bygbare (når det rigtige projekt dukker op). Og én som gerne skulle kunne styre processen. Men vi ved ikke om denne person skal være en arkitekt, en byggesagkyndig eller en totalentreprenør - og om man allerede kan tage en snak med vedkommende nu, inden vi har selve projektet.

Spørgsmålet går på: hvordan vil man typisk gribe situationen an og hvem skal man have fat i?

Jeg håber, at I måske kan komme med nogle gode input og relevante betragtninger om processen og hvem vi skal have fat i.

Dbh

Jeppe

Hej Jeppe

Der er meget stor forskel på de enkelte huse, både deres byggetekniske tilstand, andre byggetekniske og konstruktive forhold, materialer og indretning - og derfor hvad der skal til for at bygge om/renovere så huset bliver som man gerne vil have 

Så når i har fundet et hus i er interesserede i at købe vil jeg vil anbefale at i tager et idemøde med en  erfaren arkitekt så i kan få drøftet mulighederne godt igennem - hvilke ændringer der er mulige og  hensigtsmæssige, og i hvilken rækkefølge. Både i forhold til de byggetekniske forhold i huset, hvad man myndighedsmæssig må ændre, hvad der er jeres ønsker om anvendelse , jeres smag -oh den økonomi der er til rådighed for ombygning - hvad i selv kan udføre og hvad der kræver professionelle håndværkere.

En arkitekt med erfaring i om- og tilbygning af private enfamiliehuse har udover den arkitektfaglige viden en generel viden om de konstruktioner og installationer der er i et almindeligt enfamiliehus, og om de love og regler der gælder for hvad og hvordan du må bygge i lige det villakvarter.

Arkitektens rådgivning vil oftest starte med en gennemgang af huset, og drøftelse af de ideer i selv har. Så i med udgangspunkt i både jeres ønsker og det nuværende hus sammen med arkitekten kan drøfte mulighederne og på det grundlag vurdere og prioritere hvordan det samlede byggeri bedst opfylder jeres forskellige ønsker ud fra den samlede økonomi i har afsat til projektet.

Du kan prøve at finde inspiration til  valg af arkitekt hos Danske Boligarkitekter, der er en sammenslutning af Arkitekter der har viden om og erfaring med om- og tilbygning og nybyggeri af private boliger, især enfamiliehuse.

Der tilbydes forskellige former for rådgivning lige fra et kort ideskitsemøde hvor ideer og muligheder drøftes igennem, udarbejdelse af myndighedsprojekt, projektering og udbud, prisindhentning og byggestyring. Afhængig af opgavens karakter og jeres ønsker kan omfanget af rådgivningen og dermed udgiften aftales individuelt. - og om arkitekten skal være med hele vejen gennem opgaven, eller skitseprojektet videregives til en entreprenør der kan udføre opgaven, måske med arkitekten som tilsynsførende der tjekker at det bliver udført som aftal 

Du kan finde eksempler på om– og tilbygninger, og finde arkitekter der har erfaring fra lignende opgaver på siden her: Danske Boligarkitekter

Den udgift til rådgivning vil i mange tilfælde kunne betale sig hjem når man ser på de samlede udgifter der er ved at ombygge og renovere et hus - give jer et samlet overblik at arbejde ud fra og samtidig give mulighed for at få afprøvet og udfordret jeres ideer inden selve byggearbejdet går i gang - og derefter vil være forbundet med stor unødvendige udgifter at ændre.

Læs også denne fakta artikel: Køreplan til renovering af dit hus

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine Nielsen, arkitekt maa

Aktuelt på forsiden