Spørg Bolius
Vi har målt fugt i byggematerialer – er der risiko for skader på det færdige byggeri?
Til Bolius
Vi er ved at bygge sommerhus og i den hensende er vi i tvivl om hvorledes konstruktionen kan klare den mængde fugt vi udsætter den for under konstruktionen
Træskellettet er opbygget med en Windpanel Premium, fra SINIAT.
Den skal kunne klare en del fugt, hvilket er heldigt da den holder omkring 30-40% PT, uden den sidder krydsfiner klemlister og trykimprægneret brædder, der ligeledes har en fugtighed på 30-40%. På disse brædder skal den endelige udvendige beklædning, (superwood) monteres.
Firmaet der er igang oplyser at det ikke er et problem, da der er ventilation mellem SINIAT pladen og Superwood så det kan tørre ud.
Venlig hilsen Peter
Hej Peter
Man kan altid godt blive ret bekymret, når man måler fugtindholdet i bygningsdelene under opførelsen.
Men det er ikke unormalt, at der kan måles høje fugtniveauer – og da slet ikke på denne årstid, hvor vi ydermere har fået en del fugt.
Det er derfor så vidt helt rigtigt, at denne fugt nok skal tørre ud, så længe der er gode ventilationsforhold i og omkring bygningsdelen. Men når det er sagt, så er det også vigtigt, at de sørger for god afdækning undervejs. Det er muligt at pladerne kan tåle at ”stå ude om natten”, men det nytter ikke noget at vandet hagler ned af de åbne facader. Her beskrives det da også, at alle samlingerne af vindplader skal tapes, for at undgå vandindtrængning.
Husk at din fugtmåler angiveligt er beregnet til at måle i træ, (brænde, Morsø) og at fugtprocenten er givet ud fra dette, træs densitet. Densiteten for kalciumsilikat er ca. det dobbelte af birketræ, og det tredobbelte af fyrtræ.
Jeg siger ikke at vindpladerne ikke er opfugtet, men procenten er nok noget lavere. Og kalciumsilikat er heldigvis uorganisk.
Sørg for at holde øje med, at der er åbent for ventilationen, når facaderne lukkes, men ellers mener jeg ikke du behøver at bekymre dig.
Med venlig hilsen