Spørg Bolius

Varmepumper, fjernvarme og fremtiden?

Hej Bolius

Fjernvarme eller varmepumpe med solpaneler/batteri?

Vores område står til at få fjernvarme indenfor 3-5 år. Vi har nu naturgas. I anbefaler altid fjernvarme, hvis det er en mulighed. Jeg savner at høre jeres mening om følgende, som gør mig i tvivl om valget:

1. Prisen på fjernvarme er måske fornuftig nu, men selv i lille Danmark ses et enormt prisinterval (måske mellem 6.000 kr. og op til 50.000 kr. årligt). Fjernvarme gør os til livsvarig kunde i ét selskab, uden mulighed for at skifte ved prisstigninger.

2. Prisen pr. MWh forventes vel at stige, efterhånden som affaldsmængderne falder, pga. sortering og genanvendelse. Samt hvis Danmark skal sænke forbruget af biomasse til afbrænding.

3. Fortryder vi valget af fjernvarme, skal vi for evigt betale belastningsbetaling til fjernvarmeselskabet.

Tak til jer for Bolius.

Hilsen Regin Heller

Hej Regin,

Der findes masser af for og imod både fjernvarme og varmepumper. Når vi anbefaler fjernvarme til dem, der har (vil få) mulighed for det, skyldes det den grundlæggende tanke samt effektiviteten af en kollektiv forsyning og ikke prisen for, hvad de enkelte priser er nu og her.

Fjernvarmeselskaberne vil ændre på, hvordan de producerer energi, og selvom mange selskaber har skiftet (eller vil skifte) til biobrændsel, ved de godt, at det ikke er fremtiden. For nej, især træ skal ikke bruges til afbrænding. Men det er en bedre løsning end afbrænding af fossile brændsler.

Store varmepumper og solvarme/solceller er også en del af løsningen for flere fjernvarmeselskaber, og flere har det allerede.

Men nej, mange steder er udsigten langvarig for de forskellige omstillinger, hvorfor man kan fristes til at vælge en varmepumpe. Men mange steder er elkapaciteten ikke gearet til at forsyne med den mængde strøm, det ville kræve. Og skal det arbejde speedes op, vil vi sandsynligt se, at elprisen vil stige yderligere, fordi dette massive anlægsarbejde skal finansieres et eller andet sted. Og så må vi jo heller ikke glemme, at flere af fjernvarmeselskaberne også producerer el som del af den fulde udnyttelse.

Vi har ikke nok vindmøller og solceller til at forsyne os med el hele året. Og skifter vi alle til varmepumper, vil det kun kræve et endnu større behov for strøm.

Den største udfordring med varmepumper en den støjende udedel, som del af luft til vand-varmepumpe, der er den, de fleste vælger. Selvom de er blevet bedre og støjer mindre, er der stadig mange steder, de kan give gener. Dette forhold er der ikke mange, der forholder sig til.

Jeg håber mine forskellige nedslag, giver en bedre begrundelse til, hvorfor vi anbefaler, at dem, der kan få fjernvarme, skal gøre det. Og dem, der ikke kan, skal vælge en varmepumpeløsning.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Henrik Bisp, fagekspert

Aktuelt på forsiden