Spørg Bolius
Varmepumpe - kan natsænkning betale sig?
Hej Bolius
Jeg er den lykkelige ejer af en luft-vand varmepumpe, hvor det er muligt at indkode natsænkning eller rettere slukke i en periode. F.eks kl. 23 - 05.
Da jeg samtidig har et solcelleanlæg, bliver jeg stopfodret med info om mit forbrug, og jeg kan se, at anlægget starter hyppigt om aften, men kortvarigt. Desværre kører det så temmeligt længe om morgenen og jeg har der et forholdsvist stort forbrug, indtil der er lys nok til solcellerne dækker.
Ville det være smartere at undlade at slukke om natten.
Mvh Torben M
Hej Torben
Om det kan betale sig at natsænke eller ej, handler meget om det enkelte hus. Nogle huse er dårlige isoleret end andre, og det betyder, at huset taber en del varme over natten. Dermed er der behov for et større energiforbrug om morgenen for at få huset op igen til rette temperatur.
I et godt isoleret hus falder temperaturen måske kun 1-3° C over natten, eksemepelvis fra 21° til 19° C. I et dårligt isoleret hus går aftenhygge-temperatur så måske fra 21° C og helt ned til 15° C.
Dertil kommer varmeanlæggets effektivitet (hvor gode dine varmekilder er, radiatorer, gulvvarme mv.). For hvis de heller ikke er gode, så er de længere tid om at varme huset op.
Så altså, disse to faktorer har afgørende betydning for, om det kan betale sig at natsænke.
Mit bedste råd er, at du eksperimenterer med det.
Prøv at køre et par dage, som du plejer, og aflæs dit daglige strømforbrug til varmepumpen.
Prøv derefter nogle dage uden at natsænke.
Hvornår bruger du mest energi/strøm?
Dertil er der jo forskel på at “natsænke”. Slukker man helt for varmeproduktionen, eller skruer man blot ned for fremløbstemperaturen? Prøv dig frem.
Dagene og nætterne skal selvsagt være en smule sammenlignelige, altså nogenlunde ens i temperatur, sol og vind. Af samme årsag skal du nok lave sammenligningen over et par dage, eller tage en helt uges gennemsnit.
Jeg håber, I kan bruge mit svar. Held og lykke med det.
Med venlig hilsen