Spørg Bolius

Kan det betale sig at skrue ned for varmen om natten?

Kære Bolius

Normalt har vi vore radiatorer på 3 om dagen og 2 om aftenen. Vi havde besøg af en serviceteknikker til vort gasfyr. Han sagde, det bedst kunne betale sig, at holde den samme temperatur døgnet rundt, da det brugte alt for meget gas, når vi regulerede fra 2 til 3 om morgenen.

Hvis det er rigtigt, kan det naturligvis holde varmeomkostninger nede.

Med venlig hilsen Kurt J

Hej Kurt J

Vi har fået dette spørgsmål meget på det seneste, om det kan betale sig at skrue ned for varmen om natten osv. - også kendt som natsænkning.

Det er svært at svare på, om det kan betale sig eller ej, for det kommer meget an på, hvor godt huset er isoleret, og hvor godt husets varmeanlæg er til at varme huset op igen.

Er huset dårligt isoleret, eller blot utæt (træk), så taber huset hurtigt varmen, og kan over natten måske nå at blive meget koldt. I sådanne tilfælde skal der bruges mere energi på at varme huset op igen, end det man sparer ved at slukke. 

Er husets varmeanlæg dertil ringe (etstrenget, små rør, små radiatorer mv.), så er huset ydermere længe om at få huset op igen på de ønskede grader, og dermed bruges der igen endnu mere energi på at varme huset op.

Men er huset udmærket isoleret, og varmeanlægget fungerer godt, så kan der sagtens spares en 20-30 % på varmeregningen ved at natsænke mv.

Der er så også forskel på at slukke helt for varmen, og så bare skrue en smule ned.

Der er også forskel på blot at skrue en smule ned for enkelte radiatorer, og så det at lade hele anlægget skrue ned.

Moderne kedler kan selv regulere sig op og ned, og køre på forskellige “modes” herunder sænkning, almindelig drift og komfort (hvor der skrues op for varmen). Det er mest effektivt og godt at sænke centralt for anlægget. Skruer man blot ned for enkelte radiatorer, kan fyret måske stadigvæk stå og producere en del, og ikke rigtig skrue ned for forbruget, og med det opnår man reelt kun en dårligere udnyttelse af varmen.

Så. Som du kan høre er der en masse forbehold.

Mit bedste råd er, at du/I kan prøve jer frem. Tag en uges tid med det ene og aflæs gasforbruget, og tag derefter en uge med det andet og aflæs gasforbruget der. 

Det er ikke eksakt videnskab, men det kan godt give en indikation, så længe vejret og temperaturen er nogenlunde sammenlignelig over ugerne.

Held og lykke med det. 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden