Det kan være dejligt at bo i et nyere hus eller lejlighed, men flere oplever problemer med, at der bliver for varmt i deres bolig.
Det viser analysen Danskerne i det byggede miljø 2024, som er baseret på svar fra 7.108 repræsentativt udvalgte danskere over 25 år.
Problemer med varme i nye huse og lejligheder
Det er specielt folk, der bor i i en bolig opført efter år 2000, der døjer med for høje temperaturer.
16,9 procent af disse husejere angiver, at de har problemer med varmen i deres bolig. Det er langt mere end husejere i ældre boliger, hvor mellem 4 og 7 procent oplever samme problem.
Også folk, der bor i nyere lejligheder, har problemer med for meget varme. Her er det 11,3 procent, der svarer, at for høje temperaturer kan være et problem, mens 5-7 procent, der bor i ældre lejligheder, også døjer med for meget varme i deres bolig.
Samtidig har flere, der bor i nyere huse eller lejligheder, problemer med for meget dagslys i boligen.
Nye huse kan mangle solafskærmning
Ifølge seniorforsker ved BUILD på AAU, Henrik N. Knudsen, er de nybyggede huse blevet bygget meget tæt i forsøget på at gøre dem energieffektive og muliggøre ventilation med varmegenvinding.
– Nogle lavenergihuse er præget af en arkitektur med store og mange sydvendte vinduer samt ingen tagudhæng eller anden solafskærmning på bygningen, der kan kaste skygger på vinduerne. Det har givet problemer med høj temperatur om sommeren.
– Det har handlet om, at man skulle have så meget dagslys ind i boligen som muligt, men i dag ved man, at det kan blive for meget, siger Henrik N. Knudsen.
Afskærm huset for solen med udvendig solafskærmning
Henrik N. Knudsen opfordrer de, der døjer med varme og for meget sollys, til at få afskærmet boligen med udvendig solafskærmning foran vinduer, der vender mod solen, men på en måde, så de stadig kan se ud.
...eller indvendig afskærmning
Har du ikke mulighed for en udvendig løsning, er det også muligt at bruge indvendig afskærmning, forklarer Tue Patursson, fagekspert i Videncentret Bolius.
– Det er desværre ikke alle, som kan opsætte noget foran deres bolig, hvis de fx bor i lejlighed, et lejet hus eller har et hus, hvor det bare ikke kan lade sig gøre af tekniske eller arkitektoniske grunde. Så hjælper det dog stadig en del af lave indvendig afskærmning i form af gardiner, lameller eller rullegardiner.
– Det er ikke så optimalt som at stoppe solen ude, men man kan dog undgå, at gulve, vægge og møbler bliver varmet op af solen, og om aftenen begynder at afgive varmen til rummet. En grundig udluftning med gennemtræk inden sovetid kan også hive et par grader ud af luften.
Også mange fordele ved at bo i nye lavenergihuse
Selv om nogle nye huse kan have varmeproblemer, er det bestemt ikke kun skidt at bo i et nyt hus.
Ifølge Danskerne i det byggede miljø 2024 oplever:
- 8 procent af danskerne i nyere huse problemer med fugt og skimmelsvamp i boligen. Det gælder for 11-19 procent af danskerne i ældre huse.
- 9 procent af danskere i nyere huse problemer med træk og kulde i boligen. Det gælder for 17-29 procent af danskerne i ældre huse.
- 7 procent af danskerne i nyere huse problemer med kolde vægge. Det gælder for 11-24 procent af danskerne i ældre huse.
Samme tendens gør sig gældende i lejligheder.
Lave energiudgifter og bedre indeklima i nye huse
Billedet stemmer overens med Henrik N. Knudsens undersøgelser af boligejere oplevelser i lavenergihuse:
– Overordnet svarer husejerne i lavenergihusene, at de har haft en positiv oplevelse med deres nye lavenergihuse. Næsten alle husejerne kan anbefale andre at bo i et lavenergihus. Som væsentligste begrundelse fremhæver ejerne de lave energi- og driftsomkostninger og et godt indeklima. Det er her værd at bemærke, at færre husejere i nye huse oplever, at det er for koldt om vinteren sammenlignet med deres oplevelse i deres tidligere bolig, siger han.