Spørg Bolius

Varmekilde i kolonihave

Hej

Jeg har et spørgsmål vedr. valg af varmekilde (enten petroleum el. gas) som opvarmning i mit lille kolonihavehus på 20 m2, som blev færdigbygget her i år. Der er hverken el, vand el. varme tilslutning. Huset er isoleret med vindspærre og Rockwool. Jeg vil gerne bruge huset engang imellem om vinteren, hvor jeg har
mulighed for at varme det op. Hvad vil I anbefale som varmekilde?

På forhånd tak.

Kh Simon

Hej Simon 
Tak for dit spørgsmål.
 
Gas- og pretroleumsovne minder på mange måder om hinanden, men har nogle små forskelle der taler for og imod.
Begge typer er gode til at varme mindre rum op, og egner sig fx godt til små kolonihavehuse. Hvis du vil gøre ovnen en smule mere effektiv, er det en god ide at investere i en lille fane, der kan fordele varmen mere.
 
Både gas- og petroleums ovne er relativt billige, og lette at skaffe brændstof til.
Ulempen ved dem begge, er at de i afbrændingen afgiver en del fugt, der giver et tungt indeklima, og som kan sætte sig som kondens i huset, hvis der bliver fugtigt nok. Netop dette skal du passe på, da der kan komme grobund for skimmel hvis der bliver for fugtigt i huset. Det er derfor vigtigt at lufte ofte ud, når du varmer op med gas- og petroleumsovne.
 
Den primære forskel på de to, er at gas kommer i relativt tunge flasker, typisk 11kg, hvor petroleum købes i mindre flasker der er lettere at håndtere.
Der er også en risiko for at petroleumsovnen lugter. Det er ikke alle petroleumsprodukterne der lugter, så her må du evt. prøve dig frem.
Både gas- og petroleumsovne afgiver partikler når de afbrænder, så her er det igen også vigtigt at lufte ud ofte i kolonihavehuset.
 
På sigt kan du overveje at installere en brændeovn. Den er godt nok betydelig dyrere en gas- og petroleumsovnene, men den er mere effektiv, har bedre udluftning gennem skorstenen og dermed bedre indeklima, og så er den jo ikke mindst også rigtig hyggelig.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Sarah Sonne Glatz, fagekspert

Aktuelt på forsiden