Kan det regne ned i en skorsten?
Svaret er: ”Ja”. Flere boligejere oplever jævnligt, at der løber vand ned igennem skorstenen og ud på gulvet. Det sker især ved store regnskyl.
Der er især risiko for, at der kommer regn gennem skorstenen, hvis du har en muret eller pudset skorsten uden skorstenstag eller skorstenshætte/regnhætte/røghætte.
Der er sjældent samme problem med regn fra skorsten, hvis du har en stålskorsten. Det skyldes, at stålskorstene har en mindre åbning, og at langt de fleste har et tag eller en hætte på åbningen.
Regn i skorstenen – hvordan undgår man det?
Hvis det regner ned gennem din skorsten, kan problemet dog løses.
Beskyt din skorsten med et skorstenstag eller en skorstenshætte
Du kan forhindre, at der trænger vand ned gennem din skorsten med et skorstenstag eller en eller skorstenshætte/regnhætte/røghætte. Samtidig beskytter de også mod vinden.
Et skorstenstag er en tung ’kasse’ typisk af beton og med fire ben, der sættes oven på skorstenspiben – den del af skorstenen, der sidder ovenpå taget. Et skorstenstag forhindrer, at der kommer vand ind i skorstenen, når det regner.
En skorstenshætte, regnhætte, røghætte eller bare hætte til skorsten, som de også kaldes, er typisk lavet i galvaniseret stål og kan monteres på både en muret, pudset eller en stålskorsten. Også de forhindrer regn i skorstenen.
Skorstenshætten må ikke hindre, at røg kan ledes ordentlig væk fra brændeovn eller pejs. Samtidig skal skorstenen kunne renses af skorstensfejeren, så afstanden mellem låg og åbning skal være tilstrækkelig stor. Snak derfor med din skorstensfejer, inden en skorstenshætte installeres, og lad evt. skorstensfejeren installere den.
Mindsk problemer med regn og fugt fra din skorsten
Den løbende vedligeholdelse af skorstenspiben – den synlige af skorstenen over taget – er også vigtig, hvis du vil undgå vand og fugtproblemer fra skorstenen. Den er nemlig hele tiden udsat for påvirkninger af vind og vejr, hvilket bl.a. kan medføre afskallede mursten, forvitrede pudsoverflader, nedbrudte fuger og revner. En utæt skorsten kan få regnvand til at trænge ind gennem skorstenen, som kan give fugtskader i boligen og senere frostskader, hvis murværket optager vand.
Mange fugtskader efter vandindtrængning skyldes utætte fuger og revnede mursten. Så opdager du revner i skorstenen, enten i fugerne eller i stenene, bør du få det repareret for at undgå fugt inde i skorstenen.
Hvis ventilationen i din skorsten ikke er god nok, kan det også give problemer med fugt, da fugtigheden i luften vil kondensere på indersiden af skorstenen og dryppe ned. Dårligt skorstenstræk kan skyldes flere forskellige ting – læs mere på Brændefyringsportalen
Hvad gør man med en skorsten, man ikke bruger?
Mens skorstene, der er i brug, efterhånden vil tørre ud efter en våd periode, vil ubrugte skorstene være våde eller fugtige i længere tid. Man vil kunne se fugtproblemerne ved, at fugerne bliver grønne af mos.
Så hvis du har en skorsten, der ikke bruges mere, bør den lukkes af (blændes).
Gør følgende:
- Mur åbninger i skorstenen – fra pejs, tilslutningsrør fra brændeovn, renselemme osv. – til, så konstruktionen er lukket og tæt.
- Isolér toppen af skorstenen, der hvor den går igennem loftet eller taget.
- Montér en speciel ventilhætte i en luftsprække i skorstenspiben, så der stadig er lidt ventilation i skorstenen.
Husk fortsat at holde øje med skorstenen og udbedre eventuelle skader løbende, så de ikke udvikler sig.
Du kan også helt fjerne skorstenen, hele vejen ned igennem boligen og ned til fundamentet.