Hvorfor gøre haven vinterklar?

Når vinteren er på vej, trækker planterne saft og næring tilbage i stamme og rødder for at klare vinterens kulde og frost. Træers og buskes blade bliver gule og røde og falder til sidst af, og blomster og urter visner ned.

De planter, der naturligt vokser i det danske klima, sørger selv for at forberede sig på vinteren, men i mange haver vokser der også planter, fx krydderurter og roser, som egentlig hører til i et varmere og mildere klima. Disse planter kan have brug for en hjælpende hånd for at klare sig igennem en dansk vinter med hård frost.

Det er også rart at få ryddet lidt op, så haven er fin at se på inde fra de varme stuer. Så før du holder helt op med havearbejdet og trækker ind i varmen, er det en god idé at gøre haven klar til vinteren ved at: 

  • Beskytte sarte planter mod frost og kulde. 
  • Klippe græsplænen en sidste gang. 
  • Rydde op på terrassen og i haveskuret. 
  • Rydde op i køkkenhave og blomsterbede.

Frostfølsomme planter er bl.a.:

  • Rosmarin 
  • Laurbær 
  • Salvie 
  • Abrikos 
  • Figentræer 
  • Nogle typer roser 
  • Nogle typer hortensiaer 
  • Stedsegrønne planter (er især følsomme over for barfrost).

Sådan beskytter du sarte planter mod frost

Nogle af de planter, vi har i vores haver, kan godt klare sig igennem en mild dansk vinter, men vil lide skade, hvis der kommer en periode med hård frost. Planterne er især udsatte, hvis der kommer frostvejr uden sne (barfrost). Sneen beskytter nemlig planterne mod kulden.

Det er især i den sidste del af vinteren, hvor temperaturen svinger meget, at planterne kan tage skade. På en frostklar februardag kan der være masser af sol og varme om dagen og hård frost og kulde om natten, og det kan de sarte planter have svært ved at klare.

Du kan beskytte planterne ved at stoppe halm eller visne blade ned omkring dem og lægge et lag gran ovenpå. Du kan også binde halmmåtter og hessian omkring plantens stamme og den øverste del af roden.

Sarte roser kan beskyttes ved at hyppe et lag jord op omkring den nederste del af rosen (podestedet) og evt. lægge grangrene ovenpå. Du kan fint bruge grangrene fra juletræet, da det normalt er tids nok at beskytte planterne efter jul.

Stedsegrønne buske, fx buksbom og taks, og hække kan tage skade af vægten af for meget sne. Så det er en god idé at børste sneen væk med hånden eller en kost, hvis der falder store mængder.

Overvintring af planter indendørs

Nogle planter tåler slet ikke frost og skal derfor opbevares frostfrit inden døre.

Det gælder bl.a.: 

  • Citrustræer 
  • Oliventræer 
  • Pelargonier 
  • Nerier
  • Nogle palmer og græsser
  • En del forskellige sommerblomster

Citrustræer og oliventræer kan være svære at få til at overvintre i en varm stue, fordi de trives bedst med masser af lys, god luftfugtighed og en temperatur på ca. 10 grader. Det er bedst at overvintre disse planter i en kølig, men frostfri havestue, et opvarmet drivhus eller et rigtigt orangeri.

Dahlia og andre sarte knolde

De farvestrålende og eksotiske dahliaer (også kaldet georginer) tåler heller ikke frost. Når den første frost har svitset toppen af planten, er det på tide at grave rodknoldene op og gemme dem indendørs, til risikoen for frost er overstået, og de igen kan graves ned i jorden.

Dahliaer kan overvintre i en mørk kælder eller en frostfri garage. Klip stænglerne af 10 cm over knolden ved opgravningen, og læg dem i en flad kasse med enten tørvestrøelse, høvlspåner eller tørt sand. Det er en god idé at se til dem i løbet af vinteren og vande en lille smule, hvis de er tørret for meget ud.

Der findes andre frostfølsomme knoldplanter, fx begonier og gladiolus, som skal behandles ligesom dahliaer.

Hvornår skal du slå græsplæne for sidste gang inden vinteren?

I løbet af oktober skal græsplænen slås for sidste gang. For at give græsset den bedste mulighed for at komme godt gennem vinteren må du ikke klippe det kortere end 4 cm. Det er også en god idé at rive græsplænen og samle mosset sammen.

Græsset bryder sig ikke om at være dækket af et tykt lag blade, så det er godt at rive bladene sammen og anbringe dem under buske og træer eller i en kompostbeholder. Det gør ikke noget, at der er en smule blade på græsset. Du kan evt. klippe bladene i småstykker ved at køre over dem med græsslåmaskinen - så bliver de hurtigere nedbrudt.

Oprydning på terrassen og i haveskuret

Før vinteren er det bedst at flytte havemøblerne ind i et skur el.lign., så holder de sig pæne længere. Træmøbler skal helst ikke opbevares for tørt og varmt, da træet kan tørre ud og revne, så et koldt haveskur er et fint sted at overvintre træmøblerne.

Også grillen og grilludstyret holder længere, hvis det kommer i læ og tørvejr om vinteren.

Krukker om vinteren

Krukker, som ikke er frostsikre, skal tømmes for jord og opbevares i et skur. Hvis krukkerne er fyldt med jord, er der større risiko for, at de går i stykker på grund af frostsprængninger. Hvis du inden vinteropbevaringen gør krukkerne rene med almindeligt rengøringsmiddel, er de klar til at blive plantet til med løgplanter og sommerblomster til foråret.

Du kan godt have frostsikre krukker med planter i stående udenfor hele vinteren, fx med små stedsegrønne buske. Hvis de står tæt op ad huset, beskytter du dem lidt mod frost.

Skuret

Inden det bliver alt for surt og koldt at være ude, er det også fint at få ryddet lidt op i haveskuret, så det er så overskueligt som muligt. Når først vejret bliver regnfuldt og koldt, er man tilbøjelig til at sætte tingene lidt hurtigt fra sig i skuret. Sørg også for at tjekke, om haveredskaberne trænger til at blive repareret.

Sådan gør du bede og køkkenhave klar til vinter og frost

I blomsterbedene er de flerårige blomsterplanter (stauder) ved at visne ned. Mange af dem har dekorative, tørre blomsterstande, der kan pynte i haven langt hen på vinteren. Hvis der kommer rimfrost på blomsterstandene, kan haven se helt fortryllende og eventyragtig ud.

De visne blomsterstængler beskytter også planten mod kulde om vinteren, og nogle stauder, bl.a. lavendel, solhat og knopurt, sætter frø, som fuglene spiser. Så der er flere gode grunde til ikke at være for hurtig til at klippe de visne staudetoppe ned. Du kan roligt vente til det tidlige forår.

Der er dog undtagelser. Nogle stauder og toårige blomsterplanter som fx lupin, løvefod, citronmelisse, akeleje, forglemmigej, judaspenge og valmuer sår sig selv flittigt. Hvis du ikke vil have flere af disse blomster i haven, skal du klippe blomsterstandene ned, inden de når at smide frøene.

Men hvis du gerne vil have mange af disse planter, skal du blot lade frøstandene stå, så de sår sig selv. Du kan selvfølgelig også hjælpe lidt til ved at nulre frøene ud på de steder i haven, hvor du ønsker dem.

Køkkenhaven

Hvis du har køkkenhave, høster du sikkert det meste i det sene efterår.Men der er en del grøntsager, som kan tåle at blive stående i køkkenhaven vinteren over, også i frostvejr. Det gælder bl.a.: 

  • Jordskok 
  • Pastinak
  • Skorzonerrod 
  • Grønkål 
  • Porre 
  • Rucola og spinat kan du dyrke i køkkenhaven hele vinteren, hvis den er mild.

Frugthaven og frugttræer

Blommer, brombær og efterårshindbær kan fryses eller henkoges til marmelade. Beskær brombærrankerne, så der kun er 3-5 grene tilbage og klip hindbærbuskenes stængler af helt nede ved jorden. Ved sommerhindbær skæres kun de stængler, der har båret bær i sommeren. Hvis du har efterårshindbær skæres alle stængler ned. Læg gerne et lag kompost under frugtbuskene.

Æbler og pærer opbevares bedst i en mørk og kølig kælder eller et skur, hvor der ikke er for koldt. De kan godt tåle lidt frost i vinterens løb. Sørg for kun at opbevare sunde frugter. Et råddent eller sygt æble kan hurtigt smitte en hel kasse. Det er en god idé at lægge lidt aviser over frugten, for at den ikke tørrer for meget ud.

Nedfaldsfrugt skal bruges med det samme til syltetøj, kager eller most. Du kan også lade dem ligge til fuglene eller evt. gemme de mindst stødte af dem til fuglefoder om vinteren, når der ikke er så meget anden mad til fuglene i haven. Især solsorte og drosler elsker frugt.

Det er en god idé at fjerne blade og syge og angrebne frugter under frugttræerne. Det formindsker risikoen for, at insektlarver og svampesygdomme overvinter og kan angribe træet på ny til næste forår.

Drivhuset

Når tomaterne, agurkerne og de andre planter i drivhuset er visnet ned, kan du tømme drivhuset for visne planter, rydde op og fjerne det værste skidt. Du kan enten gøre drivhuset grundigt rent inden vinteren, så det er helt klart til frøsåningen i foråret, eller vente med hovedrengøringen til foråret er lige på trapperne.

Podcast: Mig og min have

Episode 10: Vinter og jul

Vinter er for mange den kedeligste tid i haven - men sådan behøver det ikke at være. Udnyt i stedet vinterens mørke og kulde til at iscenesætte havens nærområder. Udvælg et par steder, du nemt kan se eller tilgå fra din bolig fx ved din hovedindgang eller på terrassen. Udsmyk stederne med vinterflotte planter, skulpturer og lignende - og berig det med lys som ranker eller spots. Få gode råd til en flot have, terrasse eller altan om vinteren og i den søde juletid. Som altid er det haveekspert Jesper Carl Corfitzen, der gør dig klogere.

Hør alle afsnit samt få de nyeste via Apple Podcasts eller TuneIn.

Alle afsnit