Spørg Bolius

Udskiftning af varmepumpe

God morgen

Vi er et ældre ægtepar (+70) i et hus med fladt tag (tagpap) på 240 kvm og 40 kvm kælder. Opvarmningen sker med jordvarme. Varmepumpen er af mærket KH Nordtherm Combi 315 12.8 kW. Vi fik installeret anlægget i 2007 og har med jævne mellemrum haft (dyre) reparationer på det. Senest har vi fået oplyst en pris på kr. 45.000,- (plus moms) for at få varmepumpen repareret - og så ville firmaet oven i købet ikke give en længerevarende garanti. Det er mange penge, og specielt hvis reparationen kun "holder" nogle få år.

Vi har derfor overvejet, om det ikke var en bedre løsning at få udskiftet den gamle varmepumpe med en helt ny. Vi har spurgt fire forskellige installatører og har her fået fire forskellige svar, så vi befinder os stadig på "herrens mark". Da vi ikke selv har forstand på de forskellige typer/ mærker (eller opvarmningsformen generelt), vil vi gerne spørge Bolius, om man herfra kunne anbefale en bestemt model til vores behov ?

Jeg kan desværre ikke begynde at pege på enkelte modeller frem for andre. Både fordi der er så utroligt mange derude, og jeg ikke har det fulde overblik, og fordi vi i Bolius har en politik om, ikke at fremhæve nogle producenter frem for andre. Det ville gå i mod vores princip om at være uvildige.
Og det er desværre ikke usædvanligt at man vil få 4 forskellige svar, på din type henvendelse.
Jeg synes umiddelbart at det lyder dyrt med 45.000 for reparation. Jeg gætter på at flere af de andre bud, har været at I skulle overveje at skifte indedelen ud med en ny. 
Man siger som regel at indedelen har en levetid på 15-20 år, så med jeres der runder 16 år i år, så kunne det gå hen og være den bedste løsning med en ny. Selve delen med slangerne burde holde i mange år endnu.
Så måske I skal prøve at indhente lidt flere priser på udskiftning af indedelen?
Hvis I vil forsøge at få lidt bedre indblik i varmepumperne, så har energistyrelsen en side, hvor de rangerer testede varmepumper. Der er 23 modeller i størrelsen 9-15 kW Varmepumpelisten | Energistyrelsen (sparenergi.dk)
 
Håber I finder frem til en løsning som passer jer.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tue Patursson, fagekspert

Aktuelt på forsiden