Har du fået et frugttræ på din runde fødselsdag eller din bryllupsdag? Arvet en plante fra dine forældres have, eller taget en eksotisk plante med hjem fra udlandet? Eller dyrker du 20 forskellige pelargoniesorter i drivhuset?
Så er du måske også en af dem, der har et stærkt ønske om at tage dele af din have med dig ved en flytning. Og hvad enten haven er dit kæreste eje eller blot en vigtig del af din hverdag, er det værd at overveje, om noget af dit grønne rum skal med dig.
Flyt gamle planter med til den nye have
Hvis du vælger at flytte planter med til en ny have, følger der ekstraordinær pasning og pleje med.
Skal planterne stå en tid, før de kan plantes på det nye sted, er det vigtigt, at de indtil da er midlertidigt plantet i fornuftige beholdere. Det kan fx være i murerbaljer eller lignende.
Efter plantning, som helst skal foregå enten til efterår eller tidligt forår, kræves der vand og atter vand for at sikre en fornuftig start.
Husk at kigge planter og jordklumper igennem, så du ikke slæber snegleæg eller sygdomme med.
Små planter er nemmest at flytte
Du bør spørge dig selv, om det er realistisk at flytte en plante med succes.
Små planter er nemmest at flytte, og det er bedst at satse på stauder, græsser, løg, små planter i plonter og planter med et overliggende rodnet. Derimod er der ikke gode chancer for, at større træer og gamle buske vil overleve en flytning.
Vil du alligevel forsøge, skal du gå i gang med at rodskære dem 2-3 år i forvejen.
Sådan forbereder du en busk på flytning
Jo ældre buske og træer er, desto sværere er de generelt at flytte. Du kan dog forberede en busk eller et træ, som kun har stået udplantet i haven i en kortere årrække, ved at rodskære det med en dyb spade minimum 1-2 år før flytning.
Gør sådan:
- Stik spaden skråt ned hele vejen rundt halvanden spadestik fra busken eller træet.
- Skær i samme rille tre gange på en sæson.
Herefter er buskene nemmere at flytte. Flyt dem helst forår eller efterår.
Generelt er planter med et overliggende findelt rodnet samlet i en klump nemme at flytte – det gælder fx rododendron og haveazalea.
Roser kan også flyttes. Grav rosenplanten op, beskær rødderne og klip de lange rødder tilbage til 20 cm.
Skær rosens top tilbage til 35 cm med 3-4 af de yngste hovedgrene tilbage.
Klik for større billeder og swipe for flere billeder
Aflæggere og stiklinger
Du kan snildt dele stauder og tage dem med, ligesom du kan tage stiklinger af langt de fleste af havens buske i sommerhalvåret. Løg og knolde kan nemt graves op og flyttes med, og der er også en del planter, som du kan høste frø fra.
Tal med køber og mægler, før du fjerner planter
Vil du flytte planten med hen til en helt anden adresse, fordi du selv skal flytte, skal du være opmærksom på, at du i udgangspunktet ikke må fjerne ting, der er nagelfaste, når du har solgt dit hus. Det vil sige, at du ikke må tage planter, der er i jorden – krukkeplanter er derimod okay at flytte.
Lav derfor aftaler med ejendomsmægler eller køber, hvis du ønsker at grave en særlig plante op og flytte med dig.