Planter giver glæde – og hvorfor ikke sprede den glæde? Du kan få flere planter uden, at du behøver at købe nye, hvis du genbruger planter i din have, på altanen eller i vindueskarmen. 

Der er flere måder at genbruge planter på. 

  • Stiklinger. Ved at lave stiklinger får du flere nye planter af samme slags, og de kan evt. bruges som gaver til venner og familie. 
  • Flyt en plante. I stedet for at fælde busken i baghaven, hvor du har planlagt dit nyt cykelskur, kan du flytte planten. 
  • Deling. Nogle planter er nemme at dele, fx stauder. I stedet for at købe mange stauder, kan du planlægge din have ud fra, at du deler planterne. 
  • Modtag planter. Få en plante gratis eller billigt fra naboer, Facebookgrupper eller lignende. Men tjek dem først for sygdomme og æg fra dræbersnegle. 

Stiklinger 

En af de måder, du kan genbruge planter på, er ved at formere dem. Når du laver stiklinger, laver du små kopier af moderplanten, så sørg for at udvælge en sund plante. 

Stiklinger kan laves på flere måder. De kan sættes i jord og pakkes ind i et lille minidrivhus. Du kan også sætte stiklingerne i vand og lade dem danne deres egne små rødder, inden de kommer over i jord, så du på den måde kan springe minidrivhuset over. 

Endelig er det en mulighed at få mange planter, hvis du laver stiklinger af et blad, som kan skæres i mange små stykker. Derudover kan du lave rodstiklinger eller ledstiklinger.
 

Flyt en plante

Du kan nogle gange få mere glæde af en plante, hvis den får en ny plads i haven. Men det kræver forberedelse for at øge plantens chancer for at overleve. 

Inden du går i gang med at flytte plante, bør du rodskære den – gerne 2-3 gange i løbet af en sæson, og så er den klar til at flytte den efter en vækstsæson/et år. 

Overvej først, om det kan betale sig at flytte planten. Store, gamle træer og buske, der har stået det samme sted i mange år, har dybe og lange rødder, og derfor er chancen for, at de overlever en flytning mindre. 

Hvis du vil grave en plante op, fordi du flytter bolig og ønsker at have planten med til din nye have, skal du aftale det med ejendomsmægler eller køber. 

Undgå syge planter

  • Plantesygdomme: Det kan være svært at opdage plantesygdomme. Kig efter, om planten ser sund ud. Er der mørke plamager på bladene, eller hænger planten, kan det være tegn på svampesygdomme eller mistrivsel. 
  • For gamle planter: Planter har en levealder ligesom mennesker. Nogle bliver gamle – andre gør ikke. Når planterne når deres maksimale levealder, begynder de at gå i nedbrud, og man kan se, at inderkernen af planten nærmest virker halvrådden. 
  • Dræbersnegle: Vend bunden i vejret på planten, og tjek jorden. Snegleæg ligger ofte i en rede i et lille hulrum i jorden. Dette kan du også gøre på planteskolen.

Deling af planter

Nogle gange er det lettere at dele en plante end at flytte den. 

Stauder er fx lette at dele, og du kan endda spare nogle penge i havecenteret, hvis du planlægger din have ud fra princippet om at dele planterne. 

I stedet for at købe mange stauder og plante dem tæt det første år, kan du nøjes med at købe lidt færre og så dele dem og flytte dem til nye steder i haven de kommende år. 

Hvis du modtager planter fra andre – fx gennem Facebookgrupper eller naboer – er det en god idé at tjekke for dræbersnegleæg i jorden, og om planten generelt virker sund og frisk. 

Hvor svært er det at genbruge planter?

Du kan både dele, pode og lave stiklinger for at få nye planter. Se i grafikken nedenfor, hvilke planter der er nemme at få mere ud af, hvilke der kræver lidt mere arbejde, og hvilke du bør holde dig fra.

De nemme: Stauder, pil, løgplanter, fuchsia og pelargonier.
De udfordrende: Ægte laurbær, rododendron, roser og æbletræer. 
De problematiske: Buksbom, store og gamle buske. 

Klik på plusserne på grafikken for at læse mere.