Hvad er termografering

Termokameraer kan bl.a. bruges til at finde ud af, om der er steder i huset, der er dårligt isoleret. Du kan også bruge en termografering til at se, om der ligger varmerør under et gulv, inden du går i gang med at bore i det. 

Termografering foregår ved brug af et temperaturfølsomt, infrarødt kamera, der afslører temperaturen på husets overflader. 

Vær dog opmærksom på, at det kræver viden og erfaring at tolke billederne. Nogle billeder kan fx vise falske kolde eller varme områder, ligesom der kan være naturlige forklaringer på temperaturforskellene i boligen. 

Termograferingskameraer til smartphonen er blevet populære de seneste år. De er kompakte, nemme at have med i tasken og koster ca. 2.000-4.000 kr., hvilket er væsentligt billigere end de rigtige termograferingskameraer, der kan koste mange tusind kroner.

Videncentret Bolius’ fagekspert Ole Vedsted-Jakobsen har gennemgået to af de mest populære modeller, Flir One Pro og Seek Thermal Compact XR. Begge modeller findes både til iOS og Android. Det er ikke en videnskabelig test, men en brugertest, hvor fageksperten har set nærmere på kameraerne ud fra den erfaring, han har fået af at arbejde med termografering med mere professionelt udstyr i mange år. 

Hvorfor vil du lave en termografering?

Termograferingskameraer til smartphonen er blevet meget populære, fortæller Nikolaj Nielsen fra avXperten, der både forhandler de kompakte Seek Thermal og Flir-kameraer. 

– Jeg synes, det er rigtig smart, at de kameraer er kommet til smartphonen, så private kan se, om deres hus er ordentligt isoleret, om der kommer varme ud gennem en sprække eller noget helt tredje, siger han. 

Gennemgangen herunder viser, at kameraet Seek Thermal Compact XR ikke viser lige så detaljerede billeder som Flir One. Der er dog også en prisforskel på næsten 1.500 kr., påpeger Nikolaj Nielsen. 

– Jeg ville altid lægge vægt på: Hvor meget skal du bruge det til? Det skal du spørge dig selv om. Og så skal du vælge derefter, siger han. 

Termografering af vinduer med din iPhone

Du kan bl.a. bruge et termokamera til at se, om der slipper varme ud. Når man tager termograferingsbilleder af glas, er det vigtigt at være opmærksom på, at glas har et genskin, så du risikerer at få nogle misvisende måleresultater. 

I videoen herunder afprøver fagekspert Ole Vedsted-Jakobsen, hvordan Flir One Pro til smartphone og Seek Thermal Compact XR til smartphone fungerer til termografering af vinduer. Han sammenligner desuden med kameraet Flir C2, som nogle professionelle anvender, og som koster henholdsvis godt 2.000 og 3.500 kr. mere end de to smartphonekameraer.  

Video: Termografering med iPhone

Hvad viser kameraerne?

Der er forskel på de billeder, de tre kameraer tager. Det ene kamera, nemlig Seek Thermal Compact XR til kun et varmebillede af vinduet, mens de to andre kameraer tager et almindeligt billede og et varmebillede, der lægges oven i hinanden. 

På billederne herunder har Ole Vedsted-Jakobsen taget termograferingsbilleder af de samme vinduer fra samme sted. 

Termografering af gulv med din iPhone

Hvis du skal bygge om fx i køkkenet, kan du bruge et termograferingskamera til at se, hvor der løber varmerør under gulvet, så du kan undgå disse steder, når du borer. 

Vær dog opmærksom på, at der måske løber et rør med koldt vand lige ved siden af det varme, og de kolde rør får du ikke med på termograferingskameraet, så der er stadig risiko for at ramme dem. Du kan bruge en termografering til en foreløbig planlægning af dit projekt, men vær opmærksom, når du går i gang med arbejdet. 

I videoen herunder laver Ole Vedsted-Jakobsen samme gennemgang som i videoen ovenover, men denne gang afprøver han de to termokameraer til smartphonen til termografering af gulv. 

Video: Termografering med iPhone

Hvad viser kameraerne?

I denne test kan smartphonekameraet Flir One nærmest måle sig med det mere professionelle kamera, mens det er sværere at få et tydeligt billede med det andet kamera – se flere detaljer i videoen. 

På billederne herunder har Ole Vedsted-Jakobsen fotograferet det samme sted på et gulv, hvor der ligger varmerør under gulvet. 

Konklusion

Fordelen ved både Flir One og Seek Thermal til smartphonen er, at de er kompakte og billigere end de større termograferingskameraer. 

Flir One er lidt hurtigere til at opdatere skærmen, når du fokuserer dit kamera på det, du gerne vil termografere. Det er dog ikke lige så hurtigt som et professionelt kamera. 

– Den største forskel på de to smartphonekameraer er kvaliteten af billederne. Mens Flir One ligesom det mere professionelle kamera tager to billeder – både et almindeligt og et termograferingsfoto – og lægger oven i hinanden, så tager Seek Thermal kun et varmebillede. Fordelen ved også at have det almindelige billede er, at det er nemmere at se detaljer og fastslå, hvad du egentlig har termograferet, forklarer Ole Vedsted-Jakobsen. 

– Seek Thermal er set med mine øjne kun til sjov og ballade. Det kan selvfølgelig godt bruges, men jeg synes ikke, at billederne har en høj nok kvalitet, siger han. 

Temperaturmålingerne er ikke 100 % ens på kameraerne, men der er ikke markante udsving. Ulempen ved Flir One er, at den bruger batteri og skal lades op. Ifølge producenten er batterilevetiden ca. 1 time. 

– Flir One til smartphonen kan næsten konkurrere med det ’rigtige’ termograferingskamera, som koster 2.000 kr. mere. Da det professionelle kamera har længere batterilevetid, vil jeg nok holde fast i det, jeg benytter, men det kompakte kamera kommer på de andre parametre som billedkvalitet og brugervenlighed tæt på, siger Ole Vedsted-Jakobsen. 

Om kameraerne

Flir One Pro Termokamera til iOS. Findes også til Android. 

  • IR-opløsning: 160x120 pixel
  • Temperaturområde: -20-400 grader
  • Nøjagtighed: +-3 grader / +- 5 %

Udlånt af Elma Instruments.

Pris: Set til 3.390 kr. (april 2024) 

Seek Thermal Compact XR til iOS. Findes også til Android.

  • Termisk sensor: 206x156 pixel
  • Temperaturområde: -40-330 grader

Udlånt af avXperten.

Pris: Set til 2.049 kr. (april 2024) 

Flir C2 kompakt termokamera.

  • IR-opløsning: 80x60 pixel
  • Temperaturområde: -10-150 grader
  • Nøjagtighed: +- 2 grader / +- 2 %

Pris: Set til 5.590 kr. (april 2024)

Flir C2 har fået en efterfølger, der hedder Flir C3-X, og har indbygget wifi. Denne model er set til 3.690 kr. (april 2024)