Spørg Bolius

Svampe i græsplænen

Hej, der er svampe i græsplænen - skal de fjernes, eller forsvinder de selv?

Kan svampe i græsplænen forhindres og hvordan?

Hilsen Kurt

Hej Kurt

De fleste svampe i græsplænen gør ingen skade og ses kun, når deres frugtlegemer kommer til syne i efteråret. Der er sjældent noget at gøre ved, at de kommer, da deres sporer ofte er et større netværk i plænen, og kan derfor ikke graves væk.

I nogle tilfælde er svampene et tegn på, at der ligger gamle rødder i plænen fra træer, der er blevet fældet, hvor forskellige svampe er med til at nedbryde det gamle ved. Disse svampe vil forsvinde i takt med, at rødderne formulder, og der ikke længere er noget, svampene kan leve af. 

De såkaldte hekseringe, som kan opleves i plænen som mørke cirkler om sommeren og med synlige svampe i efteråret, vil langsomt vokse ud af plænen, efterhånden som de breder sig. De vil altså også have en begrænset levetid i plænen.

Du kan læse mere om svampe i græsplænen i denne artikel. Svampe i haven og græsplænen – kan du undgå og bekæmpe dem?

Svampe er en helt naturlig del af naturen, og mange af dem er til gavn for havens øvrige beplantning, idet de er med til at nedbryde døde plantedele og omdanne dem til ny energi til havens øvrige beplantning. Dog er der svampe, der kan gøre skade eller være tegn på, at fx et træ er sygt. Man skal derfor være opmærksom på større svampelegemer på eller omkring store træer, og svampe der går i bygningsværker.

Du kan læse mere om, hvad du skal være opmærksom på i forhold til svampe på træer i denne artikel Svampe på træer – er de farlige?

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Berit Rørbøl, haveekspert

Aktuelt på forsiden