Spørg Bolius

Småsten langs ydermur?

Jeg bor i ældre hus. Der er høj kælder, hvor den ene ydermur har været udfordret ift. fugt. Der er ikke lagt omfangsdræn. Græsplænen går helt op til ydermuren. Ifm. omlægning af haven vil jeg lægge småsten langs muren (80 cm i bredden - altså 80 cm ud fra husmuren før græsplænen begynder) og i den forbindelse grave et stykke af jordlaget af.

Det primære formål er ikke at dræne, men tænker at det alt andet lige vil have en positiv effekt på fugten i
ydremuren hvis der ligger småsten i stedet for jord. Jeg har gravet ca. 40-45 cm ned langs husmuren. Dybest inde langs muren og mindre efterfølgende. Dvs at udgravningen skråner opad væk fra muren. Efterfølgende er det planen at fylde op med småsten i stedet.

Mit spørgsmål er: Når jeg ikke graver dybere - er der så særlige krav/måder det bør laves på? Burde jeg f.eks. grave så at faldet skråner væk fra muren så at vand kan løbe af. Er der med andre risiko for at der samles rengvand tæt ved muren når jeg har gravet dybest tæt på muren?

Mvh Ulrik

Hej Ulrik

Din idé er ikke dum, og den vil da uden tvivl give bedre vilkår for kældervæggen, når den får mere luft og mindre vand, om man så må sige.
Den eneste risiko der er, det er at der kan samle sig vand i den rende der. Hvis der er tale om fed lerjord under, så kan du reelt ende med at stå med en “voldgrav”, hvor stenene står i vand. 
Det er derfor MEGET vigtigt, at vandet ledes væk fra huset i denne rende, og her må du gerne lave et ret kraftigt fald, så du er helt sikker på at vandet løber væk, og ikke står i lunker.
I den forbindelse er det også vigtigt, at der ikke er fald ind mod huset fra andre steder af grunden.

Jeg vil desuden klart anbefale dig at få pudsen kældervæggenes sider op, (under stenene). Skulle der stå vand i renderne, vil vandtrykket lede vand direkte ind igennem huller og revner i væggene, og så har du næsten gjort ondt værre.

Jeg ved desuden at man anbefale større sten, (håndstore sten) - da det er dem der giver mindst opsprøjt.

Jeg håber I kan bruge mit svar. Held og lykke med det.   

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden