Hvilke forbedringer er der behov for i huse fra 1960'erne og 1970'erne?

Det er i høj grad farver og materialevalg, som får huse fra 60'erne og 70'erne til at virke lidt gammeldags sammenlignet med moderne standarder. De rustikke materialer, brugen af træ, som med tiden er gulnet, og de gennemgående brune og beige farver, suppleret med olivengrønne og måske rustrøde klinker i køkken og badeværelse, virker ikke så tiltrækkende på mange boligejere i dag.

Selvom der ikke er mulighed eller behov for gennemgribende moderniseringer eller forbedringer, er der en række mindre tiltag, du kan gennemføre indvendigt og udvendigt. De kan kvikke huset op, og en del af dem kræver ikke andet værktøj end en malerpensel.

Hvilke små indvendige forbedringer kan du lave?

Det er nemmest at ændre på de indvendige overflader og detaljer. Tænk lys og luft ind i rummene, og hav øje for de mindre detaljer, som præger stilen og oplevelsen af huset.

Lofter og vægge

Træbeklædte listelofter kan give en fornemmelse af at bo i en trækasse. Du kan dog ret enkelt lysne eller male dem. Brug fx hvidpigmenteret olie eller halvdækkende maling.

Det er også muligt at montere et plant loft af gipsplader på forskallingsbrædder og fx indbygge spots i loftet.

Gipspladerne bliver mere modstandsdygtige, hvis de beklædes med glasfilt inden maling.

En mere besværlig løsning er at tage listeloftet ned.

Ovenlys

I etplanshuse med fladt tag eller saddeltag med lav hældning er der mulighed for at etablere ovenlysvinduer og på den måde skabe nyt liv til opholdsrum, køkken og mørke gange.

Både i rum med loft til kip og i rum med vandret loft er det muligt at lave ovenlys.

Arbejdet behøver ikke at koste så meget, men bør udføres af professionelle for at sikre, at taget forbliver tæt efter gennembrydningen.

Vær opmærksom på, at mange parcelhuse fra 1960'erne og 1970'erne har asbestfyldte eternittage. På disse tage må du ikke skære og bore i eller ridse og knække tagplader. Derfor skal du have fat i professionelle fagfolk, der har erfaring med asbestsanering, hvis du vil sætte ovenlys i taget.

Gulve

Husene har ofte gode trægulve, enten bræddegulve af fyr eller parketgulve af eg eller ask, som kan slibes ned og gøres pæne med olie eller lak. Vil du lysne dem, kan de behandles med hvid olie.

Væg til væg-tæpper lagt direkte på undergulvet kan tages af og erstattes med fx et trægulv, der nemt kan lægges som svømmende gulv, og som ikke fylder meget i højden.

Nedslidte belægninger af vinyl eller linoleum kan udskiftes med nye af linoleum eller gummi i de rum, som kræver en mere robust belægning. Klinkegulve er mere omfattende at hugge op og udskifte.

Er der gulvvarme, skal du være forsigtig og omhyggelig med arbejdet.

Træværk, døre og vinduer

Træværk, døre og vinduer af mørkt eller gulnet træ kan males hvide eller i lyse farver. Et grundigt forarbejde rengøring, overfladeslibning og spartling og en grundmaling med god dækkeevne er vigtigt.

Dørgreb kan udskiftes til moderne typer.

Hvid maling på vinduernes indvendige rammer, karme og eventuelle vinduesplader, som mange kender som vindueskarme, giver meget mere lys i rummet. Mørke vinduesplader lavet af sten eller beklædt med laminat kan udskiftes.

Køkken

Selvom køkkenet som helhed ikke er udskiftningsmodent, kan du nemt give det et mere moderne præg. Låger og skuffer er ofte af træ og fremhæver dermed det tunge look.

Er elementerne i god stand, kan du male dem. Det kræver, at overfladen rengøres og slibes og derefter rullemales med først grunder og til slut et-to lag maling.

Malingen vil bevare årernes struktur, medmindre du fuldspartler dem først. En anden mulighed er at sende dem til professionel sprøjtelakering, hvilket giver en glat finish. En lidt dyrere løsning er at udskifte skuffefronter og låger med helt nye. Også grebene kan udskiftes med nye.

Køkkenbordet, som typisk er af plastlaminat, bøg eller egetræ, kan udskiftes til en model af enten træ, plastlaminat med et mere moderne udseende eller til noget helt andet som sten, komposit, fx corian, eller rustfrit stål.

Der er stor variation i prisen på køkkenbordsmaterialer, men løsningen behøver ikke nødvendigvis at være dyr for at give et frisk nyt indtryk.

Eventuel flisebeklædning over køkkenbord og komfur er ofte i brune eller olivengrønne nuancer. Beklædningen kan hugges ned og erstattes med en ny, men du kan også male fliserne med godt resultat og god holdbarhed, hvis du bruger den rigtige maling. Spørg hos din farvehandler.

Badeværelse

Det er mere begrænset, hvad der kan gøres i badeværelset, uden at der bliver tale om en egentlig og bekostelig ombygning, men en udskiftning af håndvask og wc behøver ikke at være dyrt.

Brunt, karryfarvet eller olivengrøn sanitet, som på et tidspunkt var højeste mode, kan udskiftes med nutidige hvide modeller.

Opbevaringsmøbler som skabe og hylder og eventuel belysning kan også opdateres.

Malede overflader, vægge og loft, kan males i andre farver, men det kan ikke anbefales at male flisebeklædninger. Anvend maling, der er beregnet til vådrum.

Udskiftning af fliser kan lade sig gøre ved at hugge de gamle ned, men så skal der etableres en vandtæt membran nedenunder, hvis badeværelset skal leve op til reglerne for vådrum.

Hvilke små udvendige forbedringer kan du lave?

Større ændringer og forbedringer udendørs er krævende og bekostelige, men du kan også nøjes med lidt.

Tagrender og nedløbsrør

Skjulte tagrender kan fjernes og erstattes med synlige. Inddækningen af tagrenderne med brædder giver ikke alene et lidt tungt og klodset indtryk, men skaber også en stor risiko for fugtskader på huset.

Gamle tagrender og nedløbsrør af plast kan for et mindre beløb udskiftes med nye af stål eller zink. Det kan give huset et mere raffineret indtryk.

Udvendigt træværk

Det udvendige træværk som sternbrædder, udhæng, vindskeder, beklædninger på gavle og facader og ikke mindst vinduer og døre kan friskes op med maling eller træbeskyttelse, gerne i lysere farver.

Det er ikke muligt at gå fra en dækkende maling eller træbeskyttelse til en mere transparent, men det modsatte kan lade sig gøre. Jo mere dækkende behandlingen er, desto bedre beskytter den træet.

Det er uhyre vigtigt at lave et grundigt forarbejde, når det drejer sig om udvendigt træværk. Det skal rengøres og slibes, revner skal fyldes ud, og du skal sørge for at vælge den helt rigtige type maling eller træbeskyttelse, og her skal farvehandleren med på råd.