Hvad er en skunk?

I boliger hvor tagetagen er udnyttet, er der ofte skunke. Skunken er det hulrum, der dannes ved, at der er sat en lodret væg på ca. 50-100 cm op, som går fra taget/skråvæggen ned til gulvet. Det er bagved denne skunkvæg og ud mod taget, at selve skunken er. Der er ofte små låger i skunkvæggen, som gør det muligt at komme ud i skunken og efterse tagkonstruktionen. De kaldes skumklemme.

Skunken kan blive anvendt til mindre opbevaring, ved at du gennem skunklemmen kan skubbe reoler eller kasser ud i skunken. I flere skunkrum er der dog ikke lagt gulv, så man kan ikke sætte ting derud medmindre man lægger planker ud på bjælkerne. Skunken kan også være bygget op som en lang reol, så nogle ellers ubrugelige kvadratmeter udnyttes optimalt.

I dag er de fleste skunke dog isoleret. Da kravene til isolering er ændret væsentligt, siden de eksisterende huse med skunkrum blev bygget. 

Der findes to typer af skunke. Ved en varm skunk er isoleringen lagt langs taget i den skrå flade. Skunken har altså samme temperatur som rummet den støder op til.  

Ved en kold skunk er isoleringen placeret langs den lodrette - væggen mod opholdsrummet - og på den vandrette flade, skunkens gulv, ned mod etagen nedenunder. En kold skunk følger temperaturen udenfor, og derfor er det en god ide, at sætte isolering på de varmerør og vandrør, der evt. løber i skunkrummet.

Hvornår skal en skunk efterisoleres? 

Hvis der er under 175mm isolering i dine skunke så er det en god ide at efterisolere. Når du isolerer, skal der være minimum 300mm isolering på både den vandrette og den lodrette flade og hvis du vil isolere ekstra godt, og opnå den største økonomiske besparelse, skal du op på 400mm isolering.  

Hvis skunkrummet skal være varmt, så er det samme tykkelse isolering der skal til, bare på den skrå tagflade i stedet. 

Tykkelsen på isoleringen er estimeret ud fra isoleringstyper med en isoleringsevne, lambda værdi, på 0,37 W/m*K. Det er typisk isoleringstyper som fx glasuld, sten og træfiberisolering. 

Tykkelsen på efterisoleringen i skunkrummet afhænger desuden af, om det er økonomisk rentabelt, om der er plads til isoleringstykkelsen og om efterisoleringen kan udføres uden øget risiko for skimmel. Du skal altså så vidt muligt opnå den optimale tykkelse på isoleringen, men samtidig tage højde for de forhold der måtte være ved præcis din bolig. 

Hvordan efterisoleres en skunk?

Når du skal efterisolere skunken på dit hus, er det vigtigt, at du først tjekker den ordentligt for eventuel gammel isolering. Desuden bør du undersøge, om der er isolering i bjælkelaget, dvs. i etageadskillelsen mellem skunkrummet og den underliggende etage.

Du skal også være opmærksom på, om der er fugtige områder i skunken, insektangreb eller om der er tegn på skimmel. Hvis der er fugt, skader fra insekter eller måske endda skimmel i skunkrummene, skal du kontakte dit forsikringsselskab og en professionel fagperson, der kan kortlægge og udbedre skaderne inden efterisoleringen lægges. 

Hvis skunkrummene ser sunde og tørre ud, kan du fortsætte arbejdet. 

Ved kolde skunkrum skal den lodrette og vandrette flade isoleres. Hvis der ikke er plads til 300mm isoleringstykkelse i den vandrette del, gulvet, kan det løses ved at fjerne gulvpladerne og gøre plads til isoleringen nedad. 

Når du efterisolerer et koldt skunkrum, bliver luften og temperaturen i skunken koldere og dermed stiger den relative luftfugtighed. Hvis der kommer meget fugtig luft fra de varme inderum, kan det værste fald medfører fugt og skimmelskader i skunkrummet og den nyanlagte isolering. For at løse det, monteres der en dampspærre på den varme side af isoleringen, samtidig med at det sikres, at der er god ventilation i skunkrummet.  

Sørg for at isolere de vand- og varmerør der evt. er installeret i skunkrummet. Husk også at installere en lem i skunkvæggen, så du altid kan åbne op til skunkrummet og tjekke isoleringen, rørføring osv. Lemmen til skunkrummet skal ligeledes isoleres og skal desuden slutte helt tæt. 

Er der allerede isoleret og en damspærre, når du går i gang med dit skunkprojekt, skal du sikre dig, at dampspærren er helt intakt. Hvis den ikke er det, skal den udskiftes. 

Ved varme skumkrum anbefales det udelukkende at udføre efterisoleringen udefra. Dvs. at man fjerner tagbelægningen og alle underliggende lag, og udfører efterisoleringen indefra og ud. 

Den vandrette skunk er gulvet ude i skunkrummet. På den vandrette skunk skal der lægges minimum 200 mm isolering. I langt de fleste tilfælde er der dog kun plads til 125 mm isolering.

Det hjælper selvfølgelig altid, bare der kommer lidt ekstra isolering, men 125 mm er langt under det optimale. Derfor kan det være nødvendigt at fjerne eventuelle gulvbrædder eller at fjerne tagbelægningen og forhøje selve tagkonstruktionen, så der bliver plads til 200 mm isolering.

Den lodrette skunk er skunkvæggen ind mod loftrummet. Det er i mange tilfælde relativt nemt at isolere denne, hvis der ellers er en lem i væggen, så det er muligt at komme ind og sætte isoleringsplader på indersiden af væggen. Alt efter hvor meget plads der er i skunken, vil 200 mm være en god og tilstrækkelig mængde isolering på den lodrette skunkvæg.

Når du efterisolerer en skunk, er det vigtigt, at det gøres helt rigtigt, da risikoen for fugt og dermed råd eller svampeangreb ellers er stor. Der skal altid opsættes en dampspærre, når du efterisolerer. Dampspærren skal være på den varme side af isoleringen. Det vil sige, at den skal ligge inderst mod beboelse før isoleringen.

Er der allerede isoleret og en damspærre, når du går i gang med dit skunkprojekt, skal du sikre dig, at dampspærren er helt intakt. Hvis den ikke er det, skal den udskiftes.

Hvilke materialer bruges typisk til skunke?

Tidligere bestod skunken af en almindelig bræddevæg med puds på. I dag bliver skunken lavet af gipsplader, der sættes fast på et stål- eller træskelet med isolering imellem. På den måde er skunken isoleret allerede ved udførelsen.

Kan du selv bygge en skunk?

Det er forholdsvis nemt at konstruere en skunkvæg. Hvis du vil bruge dit loftrum til beboelse, vil det i denne forbindelse være oplagt at lave skunke, da de er med til at forbedre rumoplevelsen. I stedet for et rum med skråvægge helt ud til spidsen af spæret, virker det ofte mere harmonisk med en skunk, der dermed danner en halv eller hel meter lodret væg.

Inden du går i gang med at bygge skunken, er det en god idé at få fat i en gammel plade og skære den til i den højde, du ønsker skunken. På den måde får du en fornemmelse af, hvordan rummet vil blive med en skunk, og du vil også kunne afprøve forskellige højder på den.

En høj skunkvæg tager noget af gulvarealet, men giver flere muligheder i forhold til at indrette rummet med møbler op af skunkvæggene. Det er desuden oplagt at indbygge opbevaring eller fx en alkove ind i skunkrummet.