Skal man lave miljøscreening ved renovering af lejlighed?
Jeg har en datter som skal til at renoverer en ældre andelslejlighed og i forbindelse med dette har hun hørt at der er kommet krav om at der skal foretages en miljøscreening ved lejlighedsrenovering.
Er dette korrekt?
Mvh René
Kære René
Der er regler vedrørende screening af miljøfarlige stoffer. Kravene er faktisk ikke nye. De kom i 2013 ifm. Affaldsbekendtgørelsen.
Screeningsreglerne gælder for alle nedrivningsarbejder, renoveringsarbejder og vedligeholdsarbejder af bygninger eller anlæg eller dele heraf, som frembringer mere end 1 ton affald hvis byggeprojektet omfatter udskiftning af termoruder, der kan være fremstillet i perioden 1950-1977.
Inden et nedrivnings- eller renoveringsarbejde påbegyndes, skal bygherren i medfør af § 68 i affaldsbekendtgørelsen foretage en screening af hele bygningen eller de dele af bygningen, der bliver berørt af renoveringsarbejdet. Screeningen har til formål at afdække, om bygningen kan indeholde PCB eller andre farlige stoffer.
Byggeaffald - sådan håndterer og bortskaffer du dit byggeaffald
Iht. Bekendtgørelse om håndtering af affald og materialer fra bygge- og nedrivningsarbejde § 4. "Ved byggearbejder skal bygherren, inden arbejdet påbegyndes, foretage en miljøscreening af bygningen eller anlægget, eller berørte dele heraf ved renovering, for at afdække, om der kan være anvendt problematiske stoffer i forbindelse med opførelse eller renovering af bygningen eller anlægget. Stk. 2. Bygherren skal sikre, at der foretages en miljøkortlægning af bygningen eller anlægget, såfremt der på baggrund af resultatet af miljøscreeningen er mistanke om tilstedeværelse af problematiske stoffer"
En miljøscreening koster som udgangspunkt 5.000-10.000 kr. ex moms.
Hvis renoveringen involverer nedrivning af vinduer, vægge, lofter eller andre væsentlige bygningsdele i en ældre andelslejlighed, bør hun kontakte en certificeret miljøkonsulent for at få foretaget en miljøscreening. Dette vil sikre, at arbejdet udføres i overensstemmelse med lovgivningen, og at farlige materialer bliver håndteret korrekt.
Det er også en god idé at drøfte projektet med andelsboligforeningens bestyrelse, da de ofte kan vejlede om regler og procedurer.
Held og lykke
Se også: Borger - Byggeaffald
Med venlig hilsen