Spørg Bolius
Skal jeg kassere mine sparepærer og købe nye LED?
Hej Bolius
Jeg har flere ubrugte, “almindelige” sparepærer. Er det ikke mere økonomi i at bruge dem, før jeg investerer i nye LED-pærer?
Jeg er klar over, at LED er billigere i forbrug, men ved ikke, hvor stor forskellen er. Så, hvad råder Bolius mig til?
Mvh
Magdalena
Hej Magdalena
Det er pærens ’watt-tal’, der er afgørende, for hvor meget strøm den bruger.
Sparepærerne var et mere energivenligt alternativ til de gamle glødepærer med et forbrug, der var omkring 5-6 gange lavere. Men forbruget på sparepærerne er ca. dobbelt så højt sammenlignet med en tilsvarende LED-pære, og sparepærer har en kortere levetid og indeholder kviksølv.
Det er nogle af årsagerne til, man ikke skal købe dem – men nu har du dem jo allerede.
I artiklen Sådan regner du dit watt-forbrug om til kroner kan du se, hvordan du regner ud, hvor mange kWh fx en pære bruger om året. Det afhænger af pærens watt-tal, og hvor mange timer om året, de er tændt.
Prisen om året afhænger af kWh-prisen på de tidspunkter, hvor pærerne er tændt, hvis du har time til time-afregning.
Se elpriserne time for time her
Så du må selv vurdere, om ikke det giver mening at bruge dem trods et højere forbrug. Men kig på watt-tallet og brug det som grundlag.
Hvis du tager mere end prisen i betragtning, skal du også se på CO2-udledningen på pærernes produktion og forbruget i levetiden. Da sparepærerne i din skuffe er produceret, belaster de – i modsætningen til hvis du køber nye LED-pærer – ikke klimaet, før de tændes i dine lamper.
Det er svært at sige, hvad der i dit tilfælde vil være det bedste valg CO2-mæssigt, da der indgår mange variabler. Men det er vigtigt at tage med i overvejelserne netop med sparepærer kontra LED, fordi energibesparelsen ikke er lige så stor, som hvis du skiftede fra glødepærer til LED.
Med venlig hilsen