Spørg Bolius

Skal jeg betale for oplysninger om mit skel?

Hej Bolius

Jeg kan læse mig frem til, at oplysninger om skelpæle/punkter ang. min grund ligger i Geodatastyrelsens arkiv. Jeg kan også læse mig frem til, at det kun er landinspektører der har adgang til disse oplysninger.

Men kan det virkelig passe, at jeg som borger skal betale en privat virksomhed for oplysninger om mine
grundforhold? Kan jeg få/betale for punktinformationer uden at skulle have en landinspektør på besøg?

Mvh Svend Jensen

Kære Svend Erik Jensen

Det er korrekt, at du som privatperson i udgangspunktet ikke kan rekvirere måleblade for din ejendom direkte hos Geodatastyrelsen.

Dette hænger sammen med, at det kun er en praktiserende landinspektør der kan fastlægge en gældende ejendomsgrænse. 
 
Landinspektøren vil i den forbindelse anvende målebladene fra de matrikulære sager, der indeholder de nøjagtige målsætninger. Ofte er der dog tale om noget af et puslespil, idet der kan være måloplysninger fra flere forskellige matrikulære sager.

Nogle skelmål kan stamme fra en måling, der måske er 100-200 år gammel, og som igennem tiden ved omtegning er blevet overført fra et papirmatrikelkort til et nyt. Det kan også være, at ejendomsgrænsen har ændret sig i løbet af denne periode uden at dette er blevet registreret i matriklen - eller skellet kan være ændret som følge af hævd. Andre skel i matrikelkortet er af nyere oprindelse og indlagt på baggrund af en GPS-måling, og disse skel har dermed en høj nøjagtighed og god overensstemmelse med andre kort.

Danmarks praktiserende landinspektører varetager opgaven med at holde styr på ejendomsgrænserne og opdatere det digitale matrikelkort. 

Når dette er sagt, kan du som regel kontakte en landinspektør og få tilsendt måleblade uden de helt store omkostninger.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Kristian Baatrup, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden