Spørg Bolius

Skal et bryggersvindue kunne åbnes?

Jeg kar købt et nybygget hus i Hadsten i 2022. I bryggers er der kun et vindue, som ikke kan åbnes. Der er en indvendig dør til entreen. I bryggers er der varmeinstallation, vaskemaskine og tørretumbler.

Er det lovligt med et bryggers, hvor vinduet ikke kan åbne? Hvis der kræves et vindue, der kan åbnes, anmoder jeg om oplysning af hjemmel for kravet, da jeg ikke har kunnet finde en bestemmelse, hvor det
fremgår.

Venlig hilsen Karen

Kære Karen.

Der er flere aspekter i det spørgsmål - både vedrørende brandkrav og vedrørende ventilation. 

Der er ikke regler for om vinduer skal kunne åbnes.

Bryggers er ikke et beboelsesrum og kræver derved ikke en redningsåbning. (desuden er der ikke længere krav til redningsåbninger i enfamiliehuse, hvis der blot er et fungerende røgalarmanlæg i beboelsen som er tilsluttet strøm og med batteribackup - se Bilag 1a Fritliggende og sammenbyggede enfamiliehuse)

Der kan også være brandkrav til at vinduet faktisk ikke må kunne åbnes - hvis det eksempelvis vender mod en integreret carport. Døre, vinduer og andre åbninger i adskillende vægge og lofter mellem den integrerede bygning og boligenheden, skal udføres med en brandmodstandsevne på mindst 30 minutter. Døre skal udføres mindst som dør klasse EI2 30- C [BD-dør 30], og vinduer skal udføres uoplukkelige mindst som klasse EI 30 [BD-bygningsdel 30]

Der er krav til ventilation af bryggers. Det fremgår af Bygningsreglementets §443 Stk. 2. "Boligens grundluftsskifte skal tilvejebringes med et ventilationssystem. Hvis ventilationen foretages med et mekanisk ventilationsanlæg, skal dette have indblæsning i beboelsesrummene og udsugning i bad, wc-rum, køkken og bryggers."

Der er således ikke krav til frisklufttilførsel hvis bygningen grundluftskiftet. 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Christina Schjervig, fagekspert

Aktuelt på forsiden