Kupler og domer er ikke nødvendigvis kun forbeholdt kirker, moskeer og igloer. Du kan nemlig få din egen bæredygtige dome, som økonomisk og energimæssigt har en noget anderledes horisont end et almindeligt parcelhus.
Klik for større billeder og swipe for flere billeder
Færøsk arkitektur med grønlandsk inspiration
Den færøske arkitekt, Kári Thomsen, fik øjnene op for kuppelhusets kvaliteter, da han blev bedt om at tegne et nyt kulturhus for Den Grønlandske Forening på Færøerne. Han valgte igloen som inspiration og skabte sit første kuppelhus, der stod færdig i 1992.
Sidenhen begyndte han i samarbejde med den danske bygningsingeniør Ole Vanggaard at udvikle stærke og holdbare kuppelhuse, også kaldet domer, i træ. I 2008 grundlagde han firmaet Easy Domes Ltd, hvorfra han sælger sine præfabrikerede bæredygtige kuppelhuse som samlesæt.
- Husene bliver produceret i Danmark af Taasinge Træ og er skabt som beskårede icosahedroner, altså en geometrisk form, der består af 5- og 6-kanter, der er sat sammen, så de skaber det størst mulige antal indvendige kubikmeter, forklarer Kári Thomsen.
Lys, bæredygtig fremtid i flere størrelser
I april 2013 vandt Kári Thomsen bronzemedaljen i den store designkonkurrence A' Design Awards i Milano for sine kuppelhuse, og hans håb er, at prisen vil hjælpe til, at flere får øjnene op for disse bæredygtige bygninger.
- Husene fås foreløbigt i to størrelser: Et lille på 25 m2 og et stort på 56 m2. I sidstnævnte er det muligt at tilføje en 1. sal, hvis du ønsker det, og derved opnår du 75 m2 gulvareal, forklarer han og fortsætter:
- Det er også muligt at bygge flere huse sammen til ét.
Du kan selv samle dit bæredygtige kuppelhus
Husene bliver leveret usamlet og er meget nemme at montere på enten en betonsokkel eller andet solidt grundlag. Og du kan gøre det selv, hvis du bare er lidt gør-det-selv-erfaren.
- Selve opsætningen og forseglingen kan klares på en enkelt dag. Hvis du har hænderne skruet rigtigt på og har gåpåmod, kan du selv både samle og færdiggøre dit hus.
- Det vil typisk tage 4 til 6 uger for 2 til 3 mænd at gøre et 25 m2 kuppelhus indflytningsklart. Det store kuppelhus vil typisk tage omkring 3 måneder, forklarer arkitekten.
Vær opmærksom på, at du skal anvende autoriserede VVS- og elinstallatører til nogle tekniske installationer, ligesom du formentlig skal bruge en kran for at få byggeelementerne på plads, hvis du vil bygge et af de store huse på 56 m2. Modulerne i de mindre huse kan tre personer løfte på plads.
Vinduer, døre og specielt bukkede aluminiuminddækninger kan du vælge at få specialfremstillet hos din lokale håndværker eller købe som en tillægspakke fra Easy Domes Ltd. Alle andre byggematerialer kan erhverves i et almindeligt byggemarked.
Fakta om kuppelhusene (Easy Domes)
- Husene er bygget i samme kvalitet som et almindeligt parcelhus og koster fra start til fuldendt hus - cirka 30 procent mindre end et almindeligt parcelhus
- Energiforbruget i et kuppelhus er cirka 50 procent mindre end i et almindeligt parcelhus
- Du kan optimere energibesparelsen ved ekstra tilvalg: vælge mere isolering, 2 eller 3-lags termovinduer, ventilation med varmegenvinding, solpaneler m.m.
- Husene er særdeles hårdføre og kan klare en vindstyrke op til 360 km/t samt 1 meter våd sne på taget
- Prisen for et kuppelhus på 25 m2 er ca. 75.000 kr. Tillægspakken med døre, vinduer, aluminiumslister m.m. ligger på ca. 41.000 kr.
- Et kuppelhus på 56 m2 koster ca. 133.500 kr. Her fås tillægspakken med døre, vinduer, aluminiumslister m.m. for ca. 60.300 kr.