Spørg Bolius

Særlige krav til beskyttelse af tagrem?

Jeg har et parcelhus fra 70’erne med “tagrem” og er i tvivl om man bare kan benytte almindelig træbeskyttelse til en rem, når det er en del af en bærende konstruktion? Selve enden af remmen er indkapslet i zink.

Mvh. Brian

Hej Brian.

Ja, det er i al fald normen på denne type remme. Jeg går ud fra du tænker på brandkrav i denne forbindelse.

Det er beregninger der skal til for at finde ud af hvor lang tid det tager at brænde træ i specifikke størrelser igennem. 

Det fremgår af BR18 § 99, at bygninger og bygningsdele skal have en tilstrækkelig brandmodstandsevne.

I enfamiliehuse skal alle bærende bygningsdele, herunder etageadskillelser, udføres mindst som bygningsdel klasse R30 [BD-bygningsdel 30)

Der findes detaljerede metoder til beregning af brandmodstandsevne for træ, herunder eksempelvis resttværsnitmetoden og styrkereduktionsmetoden jf. Trænormen. 

Træinformation har lavet en bog som omhandler beregning af trækonstruktioner som er baseret på gældende regler som Eurocode 5 Trækonstruktioner, og dansk nationelt anneks. 

Vedrørende Brandteknisk dimensionering henvises til TRÆ 78 Træbyggeri i brandklasse 1 og 2. Måske den kan lånes på biblioteket.

Der kan også anvendes Dansk Brandteknisk Instituts brandtekniske vejledning nr. 33 der beskriver, hvorledes et brandbeskyttelsessystem kan udføres, samt brandtekniske krav til bygningsdele. 

Dette er formentlig påvist i beregninger mange gange før, med gængse størrelser af rem-dimensioner, men jeg har desværre ikke noget brugbart eksempel.

Zinkinddækning i enden er fin, så længe der er mulighed for lidt ventilation, så der ikke sker opfugtning. 

Se også:

Brandkrav i boligen | Godt at vide om brandklassifikationer (bolius.dk)

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Christina Schjervig, fagekspert

Aktuelt på forsiden