Når ligusterhækken eller bøgehækken skal have den årlige trimning, er det tid til at finde hækkeklipperen frem fra skuret. Selvom mange efterhånden har en udgave, der kører på batteri, er der stadig nogen, der foretrækker en elektrisk hækkeklipper med ledning.

Og så sker det altså fra tid til anden, at haveejeren i klippearbejdet får forvildet ledningen ind foran sig, så den bliver klippet over i to. Der findes ingen tal på, hvor ofte det sker, men Videncentret Bolius får løbende henvendelser fra haveejere, som det er sket for.

Er det farligt, hvis du klipper ledningen til din hækkeklipper over?

Hvis du klipper ledningen til fx din hækkeklipper over, vil der normalt gå en sikring, eller relæet vil slå fra. Men hvis det ikke sker, kan du få alvorlige stød. 

Derfor er det vigtigt at være varsom, indtil du er sikker på, om strømmen er slået fra. Du skal fx ikke tage fat i den overklippede ledning, inden du har sørget for, at strømmen er slået fra, og at ledningen er taget ud af stikkontakten.

Kilde: Sikkerhedsstyrelsen

Hold ledning til hækkeklipper bag dig

Hvordan kan du så på bedste vis sikre dig imod, at du får klippet ledningen til din hækkeklipper over? Der er 3 ting, du kan gøre:

  1. Hold hele tiden styr på, hvor ledningen befinder sig under dit klippearbejde – og brug ikke hækkeklipperen tæt på ledningen. Læg fx ledningen over skulderen, inden du går i gang med at klippe hækken, og hav hele tiden have ledningen bag ved dig, når du bruger hækkeklipperen.
  2. Arbejd dig hele tiden væk fra ledningen, når du klipper. Start fx i den ene ende af hækken og bevæg dig mod den anden ende af hækken – klip ikke frem og tilbage, for så risikerer du, at ledningen ender i hækken og ryger ind i hækkeklipperen.
  3. Forstærk ledningen det første stykke, så du ikke så nemt kan komme til at klippe selve ledningen over. Træk fx en isoleringsslange eller vandslange hen over 2-3 meter af ledningen. Træk IKKE ledningen gennem ærmet på blusen, selvom det får ledningen væk fra hækkeklipperen – du risikerer, at du ikke så let kan slippe hækkeklipperen, hvis uheldet er ude.

Slå strømmen fra, hvis du klipper ledningen til hækkeklipperen over

Hvis det skulle ske, at du kommer til at klippe ledningen til din hækkeklipper over, så smid i første omgang hækkeklipperen fra dig på jorden. Undgå at røre ved ledningsstykkerne, da der stadig kan være strøm i dem, hvis fejlstrømsafbryderen – også kendt som HPFI- eller HFI-relæet – ikke er slået fra. 

Tjek dernæst, om der er røget en sikring, eller om relæet er slået fra – det gør du ved husets eltavle. Hvis strømmen ikke er gået, skal du slå den fra, inden du rører ved ledningen og trækker den ud af stikkontakten.

Reparér ikke selv hækkeklipperen

Der er forskel på, om du fortsat kan bruge din hækkeklipper, hvis du har klippet ledningen over. Nogle hækkeklippere har en meget kort ledning, som skal sættes i en forlængerledning, når du skal klippe hæk. I disse tilfælde vil det sandsynligvis være forlængerledningen, du har klippet over, og så kan du fortsat godt bruge hækkeklipperen med en ny forlængerledning.

Hvis det er selve ledningen til hækkeklipperen, som du har klippet over, skal du muligvis kassere hækkeklipperen, hvis ikke ledningen kan repareres – i mange tilfælde er ledningen ’støbt’ ind i hækkeklipperen, og så er det svært at reparere. I begge tilfælde skal du ikke selv forsøge at reparere ledninger eller hækkeklipper, men få professionel hjælp.

5 gode råd til at undgå ulykker med strøm med elektriske haveredskaber

  1. Få etableret en udendørs stikkontakt
    Hvis du trækker ledninger inden fra huset, kan de nemt blive slidte og blive klemt i døren eller i vindueskarmen. Få derfor en autoriseret elinstallatørvirksomhed til at installere en udendørs stikkontakt.
  2. Brug ledninger til udendørs brug
    Vælg ledninger, der er beregnede til at blive brugt udenfor – og som kan tåle fx at ligge i græsset.
  3. Pas på antallet af forlængerledninger
    Det kan være en dårlig idé at sætte flere forlængerledninger sammen, da der er større risiko for ledninger, som er i stykker. Brug eventuelt en kabeltromle, hvis du har brug for en lang ledning.
  4. Lad være med at skære ledningen over
    Der kan ryge en sikring, du kan ødelægge haveredskabet, og i værste fald kan du få alvorlige stød.
  5. Test fejlstrømsafbryderen jævnligt
    Det er vigtigt, at du tester fejlstrømsafbryderen – også kendt som HFI – i din eltavle et par gange om året. Den skal sørge for at slå strømmen fra og beskytte dig mod livsfarlige stød, hvis du fx klipper ledningen på dine elektriske haveredskaber over.

Kilde: Sikkerhedsstyrelsen