Er der kakerlakker i Danmark?
Kakerlakker er ikke kun et skadedyr, du ser på snavsede hoteller og restauranter i udlandet. De lever fint i Danmark, og der kommer kun flere til i takt med, at vi rejser mere og tager flere fødevarer fra udlandet med hjem i huset.
Kakerlakker kommer tit ind i dit hjem via din kuffert eller fødevarer, som ikke er varmebehandlede. Kakerlakker formerer sig hurtigt, og derfor kan én hjembragt brunstribet kakerlak hurtigt gøre kakerlak bekæmpelse svært og give dig et omfattende skadedyrsproblem. Du skal altså handle hurtigt, hvis du ser en kakerlak i dit hjem.
Hvordan ser kakerlakker ud?
Kan kakerlakker flyve? Kan de svømme? Har de vinger? Ja, spørgsmålene er mange, når det gælder det lille sejlivede insekt. Så hvordan genkender du egentlig en kakerlak?
De er natdyr og kan derfor være svære at se i dit hjem. Ser du insekter med meget flade kroppe, følehorn og vinger, som hurtigt kribler ind under det nærmeste dække, når du tænder lyset, så kan det godt være kakerlakker.
De har brug for varme omgivelser og vand for at overleve. Derfor vil de tit opholde sig i mørke hjørner af dit køkken eller badeværelse, hvor de lever bedst. Derfor vil de også tit finde ind i dit hjem om efteråret, når temperaturen falder udenfor.
Der er mange forskellige arter af kakerlakker. De mest almindelige kakerlakker i Danmark er:
- Tysk kakerlak. Trods dens navn, lever den i hele verden, og er den mest almindelige art i Danmark. Den kan kendes på de to sorte striber på ryggen og bliver sjældent længere end 10-15 mm.
- Orientalsk kakerlak. Kan blive op til tre centimeter og er ensfarvet. Farvenuancen afhænger af, om det er en han eller en hun.
- Brunstribet kakerlak. Kan kendes på sin gulbrune stribe på maven. Denne art bliver typisk 10-15 mm i længden.
- Den amerikanske kakerlak. Er ekstra stor og kan blive helt op til fire centimeter. Heldigvis ses den kun sjældent i Danmark.
Flere af arterne kan både flyve og svømme. Men de kribler helst afsted på deres lange ben.
Tre tydelige tegn på, at du har kakerlakker
Da de primært er aktive om natten og gemmer sig meget i sprækker, mørke kroge og kældre, kan de være svære at finde. Derfor er der i stedet en række tegn, du kan holde øje med, som kan afsløre, om du har et kakerlakproblem:
Finder du små ekskrementer, der mest af alt minder om dem fra en mus, så kan der meget vel være tale om kakerlak afføring. Spor af ekskrementer er faktisk den nemmeste måde at finde frem til deres gemmested.
Oplever du insekter i dit køkken eller badeværelse, som hurtigt gemmer sig, når du tænder lyset, så kan der være tale om kakkerlakker.
Finder du kakerlaklignende insekter i hjemmet – fx i dine madvarer, så kan det også være et tegn på, at du har kakerlakker.
Er kakerlakker farlige?
Kakerlakker er ikke i sig selv farlige. Men de kan bære på sygdomme som eksempelvis salmonella. Derfor er det vigtigt, at du handler hurtigt, hvis du ser dem – eller deres spor – i dit hjem.
Du bør sørge for at komme alle madvarer i lukkede beholdere, så du ikke risikerer at blive smittet eller få allergiske reaktioner på de små krybs aktiviteter om natten. Hvis du er i tvivl, er det bedst for dit helbred at smide den mad ud, der kan have været kakerlakker i.
Hvordan bekæmper du kakerlakker?
Må du slå kakerlakker ihjel? Ja, og du kan selv bekæmpe eller fjerne dem på flere måder.
- Vær hurtig. Dit vigtigste middel er en høj hastighed. Nogle kakerlakker lægger deres æg meget kort inden, et nyt kuld af de små kryb kribler frem af deres lille brune hylster. Derfor hjælper det ikke meget at slå de voksne ihjel, hvis du ikke er hurtig nok til at dræbe deres æg og unger.
- Fratag kakerlakkerne adgang til vand og mad. Oplever du dem i dit hjem, så er det vigtigt, at du forværrer deres levevilkår. Det gør du nemmest ved at fratage dem adgang til vand og mad i hjemmet. Har du også kæledyr, så sørg for ikke at efterlade deres foder og vand fremme.
- Fjern varme gemmesteder. Kakerlakker har brug for varme omgivelser for at trives (typisk 25-30 grader). Derfor elsker de at gemme sig under køleskabe, mikroovne mv. Oplever du problemer med kakerlakker, så prøv at trække dine køkkenelementer ud fra væggen og se godt efter.
- Kakerlakfælder. Hvis du har mod på det og ved nogenlunde, hvor de små kryb gemmer sig, kan du let bygge din egen fælde. Se nedenfor.
- Kemiske bekæmpelsesmidler. Når du anvender kemiske bekæmpelsesmidler, er det vigtigt, at du benytter midler, der er godkendt af Miljøstyrelsen – og følger brugsvejledningen.
Kan du bruge fælder mod kakerlakker?
Selvom en kakerlak er lille, flad og hurtig, er den ikke klog. Derfor kan du købe mange forskellige insektfælder, som de vil gå i. Du kan også ret nemt lave din egen kakerlak fælde, som gør det let at komme problemet til livs.
- Find et stort syltetøjsglas eller en tom sodavandsflaske.
- Rengør indersiden grundigt. Lad ydersiden være, som den er.
- Smør indersiden (men ikke bunden) med olivenolie, vaseline eller lignende.
- Læg lidt godter i bunden (fx lidt foder fra dit kæledyr, en skive ost, honning osv).
- Stil nu din velduftende kakerlakfælde, hvor du sidst har set dem.
- Hold øje med, at de ikke slipper ud igen.
Hvis du vælger at bruge en stor sodavandsflaske af plast, kan det være en fordel at skære toppen af og tape den fast med toppen nedad. På den måde laver du en tragt, der er nem at komme ned i, men umulig at komme op gennem igen. Insekterne kan leve op til en måned uden mad, så du kan få brug for at skifte fælden ud, hvis du har et stort skadedyrsproblem.
Hyr en skadedyrsbekæmper
Kan du ikke slippe af med kakerlakker ved hjælp af rådene ovenfor, anbefaler vi, at du tager kontakt til en professionel skadedyrsbekæmper. De kender alle tricks og kan blandt andet med professionelle kakerlakfælder mere effektivt bekæmpe de små kryb, før de bliver et stort problem i dit hjem.
Kakerlakker i lejlighed
Bor du i lejlighed, er det vigtigt, at det ikke kun er dig, der gør en aktiv indsats eller hyrer en skadedyrsbekæmper. Kakerlakker kan nemt snige sig frem og tilbage mellem lejligheder, og derfor kræver det en kollektiv indsats at komme skadedyrene til livs. Hvis din nabo holder krybdyr, kan det være en god idé at undersøge, om de får levende foder. Så kan det være der, problemet stammer fra.