Hvorfor bør jeg rense fedtfiltret på emhætten?
Uanset, om du har en aftræksemhætte eller en emhætte med kulfilter, har emhætten et fedtfilter, der opsamler partikler fra mados. Og det filter skal renses.
Ved at rense fedtfiltret kan du:
- Undgå (for meget) madlugt og farlige partikler. Jo mere fedt, der er afsat i filteret, jo dårliger er sugeevnen.
- Spare penge og mindske støj. Når fedtfiltret er snavset, skal emhætten køre på et højere trin for at opnå samme virkning, og det øger elforbruget og støjen.
- Brand. I værste tilfælde kan et meget fedtet filter give brandfare.
Hvor ofte bør jeg rense fedtfiltret?
Det er forskelligt, hvor ofte producenterne anbefaler, at du rengør din emhættes filter. Nogle skriver efter 15 ganges brug, andre skriver efter 30–40 ganges brug og andre igen hver anden måned.
Forbrugerstyrelsen anbefaler rengøring af fedtfilter en gang hver måned.
Husk at tjekke, hvad der står i din emhættes brugsanvisning.
3 typer fedtfiltre
Der findes 3 typer fedtfiltre:
- Fedtfilter af aluminium: De fleste fedtfiltre er lavet af aluminium, og kan sagens tåle en tur i opvaskemaskinen, men vil blive misfarvede og/eller mørkere i farven, da overfladen angribes af de basiske opvaskemidler i processen.
- Fedtfilter af stål: Denne type er noget tungere, men kan også sagtens tåle opvaskemaskinen.
- Fedtfiltre af fibermateriale. Det kan være fleece (polyester) eller papir (cellulose). Nogle fiberfiltre skal kasseres, når de er fyldte med fedt, mens andre kan vaskes og genbruges.
Sådan rengør du emhættens fedtfilter
- Fjern fedtfiltrene fra emhætten. Fedtfiltrene er opdelt i to eller tre separate filtre, som nemt kan komme i opvaskemaskinen. De er ofte klipset fast med en magnet eller en lille wire.
- Læg filtrene i opvaskemaskinen og vask dem på et normal program. Nogle fabrikanter skriver, at der ikke må komme porcelæn og metalredskaber i opvaskemaskinen sammen med fedtfilteret. Det kan nemlig give fedt på porcelæn, misfarvninger på metalgenstande og måske madrester i fedtfilteret.
- Tør filteret godt. Lad det evt. ligge ved radiatoren.
- Aftør emhætten. Først udvendigt og derefter indvendigt (fra det reneste til det mest beskidte) med en mikrofiberklud. Evt. opvredet i vand med håndopvaskemiddel. Hvis du rengør ventilatoren, bør du slukke for strømmen, inden du tørrer den af.
- Sæt fedtfiltrene på plads igen.
Se, hvordan du rengør emhætten
Hvis du ikke har opvaskemaskine
Hvis du ikke har en opvaskemaskine, kan du vaske fedtfiltrene med en opvaskebørste og varmt vand og håndopvaskemiddel. Tør det herefter grundigt. Læg det evt. ved radiatoren.
Hvis emhættens fedtfilter er MEGET beskidt
Hvis du ikke har fået rengjort fedtfilteret længe, og der sidder gammelt, fastbundet fedt, kan du lægge filtrene i blød i et grundrengøringsmiddel.
Bland et grundrengøringsmiddel sådan:
- 2 dl opvaskemiddel
- 2 spiseskefulde salmiakspiritus 8 % (husk udluftning!)
- Brug ¼ af din blanding til 5 liter vand. Gem resten af din blanding til senere rengøring.
Du kan også smøre filteret ind i fast, brun sæbe og lægge det i en plastpose natten over. Skrub det rent med lunkent vand dagen efter og tør det godt.
Inden du sætter det tørre filter tilbage, skal du rengøre emhættens yder- og inderside som beskrevet ovenfor. Brug evt. en tandbørste til at komme i alle revner og sprækker.
Udskiftning af kulfilter
Har du en emhætte, der recirkulerer luften i køkkenet, skal du udskifte kulfilteret jævnligt.
Kulfiltret skal normalt udskiftes 1-2 gange om året afhængigt af, hvor meget du bruger emhætten. Nogle skal dog udskiftes ca. hver 3 måned. Læs i brugsanvisningen, hvor ofte dit skal skiftes.
Det er også en god idè at ryste kulfilteret engang imellem, så det nemmere optager madosen, ligesom det er vigtigt at holde fedtfilteret rent, så der ikke kommer fedt på kulfilteret, det lukker nemlig kulfilterets porrer.
Hvis du er træt af at udskifte kulfilteret så ofte, kan du investere i et flergangskulfilter. Det kan genanvendes 5-8 gange og skal vaskes i opvaskemaskine ved 70 grader og derefter tørres i ovnen ved max. 70 grader i 2 timer.