Hortensiaen, eller hydrangea, som er den latinske betegnelse, er ikke uden grund en udbredt plante i de danske haver. Den fås i en lang række sorter, og dens store, farvestrålende blomsterstande vækker opsigt med farver lige fra hvid og cremefarvet over lime til blå, lyserød og bordeaux.
Den kan dog også drille mange haveejere, fordi den hurtigt kan visne og se kedelig ud, hvis den ikke bliver passet og plejet på den helt rette måde.
Her får du en guide til at plante og passe godt på dine hortensiaer – både i krukke og i have.
Plant hortensia I krukke eller have
Du kan både plante hortensiaer i krukke og på friland i haven. I en krukke kan hortensiaen dog hurtigt tørre ud, fordi pladsen ofte er trang, og jorden let kan blive for varm og tør, når solen skinner på krukken. Derudover kan hortensiaen naturligt vokse sig større i en have, og derved kan du få det fulde udbytte af planten.
Den gode nyhed er, at du godt kan starte med at plante hortensiaen i en krukke og så plante den ud i en have på et senere tidspunkt.
Hvornår skal hortensia plantes?
I princippet kan du plante hortensiaer hele året, men i haven er det bedste tidspunkt i oktober. Her er jorden stadig fugtig og har en god temperatur, så planten kan nå at sætte rødder og etablere sig, inden frosten kommer.
Planter du i krukke, kan du gøre det hele året rundt.
Hvor og hvordan planter du bedst hortensia?
Uanset, om det er i krukke eller have, bør du placere hortensiaen et sted, hvor den både får sol og skygge i løbet af dagen. Samtidig bør det også være et vindstille sted.
Sørg for at sætte hortensiaen i en god, næringsrig jord, hvor der er godt med fugt – planten trives ikke så godt i sandet jord. Hortensia er en plante, der godt kan lide lidt sur jord. Du behøver ikke decideret at etablere et surbundsbed, men du kan øge jordens surhedsgrad ved fx at blande nogle blade i jorden – det kan være bøgeblade, der formulder hurtigt, eller gran- eller fyrnåle.
Hvis du planter i krukke, bør du vælge en betydelig større af slagsen, end den som hortensiaen kom i. På den måde har rødderne bedre plads til at brede sig, og de er ikke så eksponerede over for varme og kulde, som rammer krukkens yderside. Det er en god idé at lægge lecakugler i bunden af krukken, inden du kommer jord i – på den måde bliver det vand, der ikke optages i jorden, drænet væk, og rødderne drukner ikke.
Hvordan holder man bedst en hortensia?
Først og fremmest kræver hortensia en del vand, især de første par år, hvor planten skal etablere sig. Giv den derfor gerne vand en gang om ugen i de varme måneder og ellers hver anden uge, indtil planten selv kan begynde at trække vand fra grundvandet.
Planter du i krukke, skal du selvsagt blive ved med at vande hortensiaen. Sørg for, at jorden altid er fugtig omkring planten, uden at den drukner.
Hortensia kan godt lide næring, så det er en god idé at gøde den 2-3 gange fra april til juni. Derefter bør du holde igen med gødningen, ellers kommer der for store blade på planten. Du kan give hortensia surbundsgødning eller almindelig naturgødning – det skal gerne være lidt surt og ikke for kvælstofholdigt.
I krukker vil der typisk være gødning fra starten af i den jord, du benytter, så her bør du vente et års tid, inden du gøder planten.
Skal hortensia beskyttes mod frost?
Alt efter sort er nogle hortensiaer mere hårdføre mod frost end andre, men de fleste havehortensiaer kan godt tåle frost. Du kan eventuelt dække rødderne lidt til med gran de første par år, og især, hvis det er en hård vinter.
Planter du i krukke, kan du også godt flytte den væk om vinteren, så den ikke får for meget frost. Det kan fx være i en udestue eller i et skur, helst ikke i stuen, hvor luften ofte er for varm og tør for hortensiaens smag.
Bør du beskære hortensia?
Hortensia er ikke så glad for at blive beskåret. Hvis den bliver for kraftigt beskåret, kan det gå ud over næste års blomsterskud. Hvis du får behov for at tynde lidt ud i en stor plante eller fjerne en løssluppen gren, kan du løbende lave en lille udtynding – en smule hvert år, så der stadig er noget at blomstre fra.
Hvorfor visner hortensia?
Det er naturligt, at blomsterne på hortensia visner hen over sensommeren. Du kan godt fjerne dem, hvis du vil undgå det kedelige syn, men det er ikke noget problem for planten, hvis du lader de visne blomster være – næste år kommer der nye, friske blomster alligevel. Nogle mener endda, at de visne blomster beskytter næste års blomsterskud mod frost hen over vinteren.
Kan man dele en hortensia?
Hvis du vil give noget af planten videre til en anden, skal du vide, at man ikke kan dele en hortensia. Til gengæld kan du lave stiklinger af den. Det gør du ved at klippe nogle friske grene af omkring juni eller juli måned og sætte dem i vand eller pottemuld, hvor de kan lave nye rødder.