Ribsbuske er nemme at lykkedes med, og høsten af form af rødlige og syrlige ribs kan bruges til mangt og meget i køkkenet. Syltede ribs kan fx spises til en god ostemad, og du kan selvfølgelig koge marmelade eller saft på bærerne, hvis de ikke allesammen skal bruges i desserter. I denne artikel kan du læse, hvordan du planter og passer en ribsbusk i haven.
Her planter du dine ribs
- Ribs trives godt i en almindelig, velmuldet jord, der gerne må være lidt fugtig.
- Kan plantes fra potter hele året, hvis du kan grave i jorden.
- Ribs trives fint på et solrigt sted, men tåler også lettere skygge.
- I fuld sol modnes bærrene tidligere. Fjeldribs (Ribes alpinum) kan vokse og modnes i dyb skygge.
Sådan passer og beskærer du ribsbuske
- Sørg altid for, at der kan komme lys og luft ind i centrum af planten.
- Fjern altid de ældste skud først - og gerne i forbindelse med plukningen – beskær evt. planten for grene med de modne bær, så du kan fjerne bærrene i ro og mag.
- Strø 30 -40 gram N.P.K. gødning eller drys 5-10 cm kompost ud omkring hver plante i april.
- Husk at vande i tørkeperioder.
- I meget tørre perioder kan bærrene let falde af og blive mindre. Så husk at vande.
- Solsorte elsker ribs. Så dæk buskene med plastiknet, der slutter 100 % tæt til jorden, så fuglene ikke kan komme ind.
Efter høst af ribs
- Hvis du ikke har nået at udtynde og beskære, kan det nås endnu – få det gjort inden vinter.
Udbytte af ribs
- Ribs er en af de frugtbuske, som giver størst høstudbytte. Afhængig af plantens størrelse og sommerens tørke kan du være heldig og høste flere kilo ribs pr. plante.
Undgå sygdomme og skadedyr
Ribs bliver sjældent angrebet af skadedyr og -sygdomme.
Hold øje med små angreb af bladlus og meldug.
Gode, sunde og velsmagende ribssorter
- ’Rondom’: Store røde klaser og meget lækker. Bærrene har en let syrlig ribssmag.
- ’Hvid Hollandsk’: Er også meget frugtbar. Med hvidgule og milde, søde bær.
- Sorterne modner sidst i juli og hele august.
Podcast: Mig og min have
Episode 6: Frugt i haven
Frugt har været en del af havelivet lige så længe, vi har dyrket haver. Frugt var førhen en vigtig del af husholdningen og den selvforsynende have. Sådan er det ikke længere, og i dag kan vi få al slags frugt på alle tider af året. Smagen er dog bare bedre, når man høster af egen avl.
Hør alle afsnit samt få de nyeste via Apple Podcasts eller TuneIn.
Alle afsnit