Du kender måske UV-maling fra stemplet på hånden, der skal sikre, at du har betalt indgang til diskoteket, natklubben eller koncerten? Eller fra elektroniske rave-parties, hvor også den hudvenlige version bruges til at male smukke mønstre på krop og ansigt.
Men vidste du, at du også kan bruge UV-maling til at lave stemning på din væg? Her får du en guide.
Hvad er UV-maling?
UV-maling er maling, der lyser kraftigt i neonfarver, når du lyser på det med ultraviolet lys. For at få fuld glæde af UV-maling, skal du altså have en UV-lampe.
Typisk kan du købe UV-maling i temabutikker eller store supermarkeder, og den type maling er ikke specifikt lavet til at male på væggen, men til mindre overflader af pap, papir, gips, træ. Så hvis din væg er af gips, træ eller med papirtapet, kan du fint bruge UV-maling på den.
Noget UV-maling er nærmest gennemsigtigt eller usynligt og kan næsten ikke ses i almindelig belysning, mens andet ses som neonfarve under almindelig belysning.
UV-maling vs. selvlysende maling
UV-maling er en maling, der aktiveres og lyser kraftigt op, når du lyser på den med en UV-lampe.
Selvlysende maling lades op af almindelig belysning og dagslys, og lyser op, når det er mørkt. UV-maling kan fås i mange farver, hvor selvlysende maling kun findes i én lysende version.
Hvad kan UV-maling bruges til?
Du kan bruge UV-maling til de fleste overflader, og dermed både til mere permanente steder som på din væg, eller på en midlertidig bardisk eller et maleri. Du skal ikke bruge UV-maling til vægge på din hud – der findes særlig UV-maling til netop det.
Hvis du elsker neonfarver, er UV-maling en fantastisk måde at pifte både dine vægge og andre genstande op på. Og skal du holde en 80’er fest eller et rave-party (som er kendetegnet ved elektronisk musik og masser af UV-maling), så er UV-maling perfekt til at skabe stemning.
UV-maling egner sig bedst til maling af mønstre på væggen frem for maling af en hel væg, da malingen typisk fås i små portioner, og – alt efter dine præferencer – kan virker overvældende, hvis den er malet på en hel væg.
Hvordan maler du væggen med UV-maling?
Hvis du har prøvet at male mønstre eller felter på din væg med almindelig vægmaling, så kender du stort set også processen for maling med UV-maling. Den største forskel er, at UV-maling er lidt tyndere end almindelig vægmaling, og at UV-malingen kan være svær at se uden UV-belysning. Jo lysere farven på malingen er (fx hvid eller gul), jo mere usynlig er den uden UV-lys.
Du kan vælge at male under en lille smule normalbelysning og en UV-lampe, der lyser på området, du skal male. På den måde kan du se, hvad du laver, og samtidig se UV-malingens effekt løbende.
Sådan maler du med UV-maling:
- Markér med malertape. Omkrans det felt eller mønster, du vil male op, med malertape.
- Forsegl malertapens kanter med lidt vægmaling i den farve, som væggen allerede har. På den måde, får du helt skarpe kanter, når du maler med UV-malingen.
- Mal med et tyndt lag UV-maling, så det ikke løber. Brug en pensel af naturhår, den suger malingen bedre, og derfor bliver det nemmere at arbejde med den tyndere konsistens. Dyp penslen i malingen og slå en del af malingen af igen, inden du maler.
- Lad malingen tørre i den tid, der er anvist på emballagen.
- Test effekten med UV-lys. Hvis du vil have en kraftigere effekt, kan du male et lag mere.
- Fjern malertapen inden UV-malingen er hel tør. Hvis malingen tørrer helt, risikerer du at hive flager af sammen med tapen. Ryk tapen af i retning væk fra det, du har malet. UV-malingen er typisk helt tør efter en dags tid i normal stuetemperatur.
Hvor længe kan UV-maling på væggen holde?
UV-effekten er der, indtil du fjerner malingen eller maler den over, men effekten kan aftage en smule, hvis det malede område bliver støvet eller sodet lidt til med partikler fra fx stearinlys.
Hvordan fjerner du UV-maling fra væggen?
Du kan ikke blot tørre tørre UV-malingen af, så du er nødt til at male væggen på ny, hvis du bliver træt af UV-effekten.
Gør sådan:
- Vask væggen med op opløsning af grundrens.
- Slib først henover UV-malingen, så kanten af feltet eller mønsteret bliver ridset. Brug slibepapir med korn 150 alt efter, hvilken vægtype du har malet på. Bruger du grovere sandpapir til en væg med eksempelvis savsmuldstapet, risikerer du at ødelægge væggen, men har du filt på væggen, kan du godt bruge korn 100.
- Mal områderne med UV-maling med almindelig vægmaling.
- Mal derefter hele væggen med vægmaling.