Før du maler et trægulv:
For at gulvmalingen skal kunne hæfte perfekt og robust, skal underlaget være slebet, tørt og rent. I første omgang skal du:
- Fjerne større ujævnheder med skrabejern i årenes retning.
- Tjekke, at ingen søm stikker op fra brædderne.
- Spartle revner, huller og skrammer ud med en træspartelmasse eller akrylspartelmasse.
Herefter slibes gulvet med sandpapir korn 100 eller 120. Er det et stort gulv, er det oplagt at få fat i en slibemaskine – og allerhelst en excentersliber.
Har du et planke- eller bræddegulv er det vigtigt, at fugerne gennemgås. Sørg for, at der ikke gemmer sig skidt og støv mellem brædderne, da det meget nemt finder vej til malingen. Krads meget løse fuger helt op, og gør dig i det hele taget umage med at få børstet og støvsuget fugerne grundigt.
Når fugerne er rene, skal hele gulvet støvsuges, og derefter vasker du det med et grundrengøringsmiddel. Vask efter med rent vand, så der ikke er sæberester i brædderne eller fugerne, og lad så gulvet tørre helt op.
Sådan maler du et trægulv:
Gulvmaling kan enten påføres med en korthåret rulle eller med en bred pensel. Du kan bruge både olieholdige malinger (alkydmaling), som fortyndes med terpentin, og akrylmalinger, som fortyndes med vand. Vær opmærksom på, at de vandfortyndede malinger er mindre resistente over for vand, når gulvet senere tages i brug.
- Male først langs panelerne hele vejen rundt i rummet.
- Følg derefter bræddernes længderetning, når du påfører malingen med rulle eller pensel.
- Du får det flotteste resultat, hvis du maler vådt i vådt. Maler du ovenpå et tørt stykke, vil du nemlig få et synligt overlap, hvor malingen er mere dækkende.
- Regn med, at du formentligt skal male 3-4 gange, før malingen dækker.
Vær opmærksom på:
Efter første lag maling kan der sagtens dukke revner og skrammer op, som du i første omgang har overset. Spartl ud med akrylspartelmasse, slib og rengør grundigt, før du maler anden gang.
Hvis fugerne i dit trægulv er meget brede eller dybe, kan du med fordel lukke dem med en akrylfugemasse. Det bliver pænest, hvis fugen ligger et par millimeter under gulvniveau. Så beholder gulvet sin bræddestruktur, og malingen slides heller ikke så nemt af fugerne.
Tænk også på, at ikke alle trægulve egner sig til at blive malet. Gulve af fyrretræ er typisk velegnede, mens gulve af hårdt tropisk træ, som fx merbau er for olieholdige. Du risikerer, at malingen binder dårligt, eller at olien trænger igennem. Vil du male et tidligere oliebehandlet gulv, er du også nødt til enten at rense olien grundigt af eller at slibe det øverste lag af, før du kan få malingen til at binde ordentligt.
Er gulvet lakeret, kan der også være problemer i forhold til at få malingen til at binde.
Uanset, om gulvet er lakeret, oliebehandlet eller sæbebehandlet er det altid en god ide at lave en lille prøve-maling, så du er sikker på, at malingen ikke bobler op.
Find et diskret sted på fx 10 x 10 cm, hvor du gør klar med slibning og rengøring. Herefter maler du og venter et døgns tid. Når malingen er hærdet, kan du prøve at kradse lidt i overfladen med en mønt. Hvis malingen springer af, er det nødvendigt at lave en totalafslibning af gulvet, før du maler.