Da Videncentret Bolius taler med Jesper Hansen, økonom og CEO i BoFinans, er han lige vendt tilbage fra et besøg hos en kunde, der overvejer at lave det, man kalder ”et omvendt forældrekøb”.
– I det tilfælde har den tilbageværende forælder, moren, udfordringer med at have råd til at sidde i huset.
Så gør sønnen det, at han køber huset, og sikrer dermed, at moderen kan sidde, så længe hun vil, forklarer Jesper Hansen.
Flere muligheder, hvis hus, sommerhus eller lejlighed skal gå i arv
Der er flere forskellige valgmuligheder, hvis et hus, fritidshus eller en lejlighed skal gå videre til børnene, og der kan være meget stor forskel på prisen, alt efter hvilken model du vælger.
En af de første ting, man skal forholde sig til, hvis ens barn skal overtage familiehuset, er, om det skal ske, mens forældrene stadig lever, eller om det først er noget, der skal ske, efter at de er gået bort. I det første
tilfælde taler man om overdragelse af huset, i sidste tilfælde at arve huset.
– Som reglerne er lige nu, så skal det være overdragelse i lige linje, siger Jan Juul Jørgensen, chef-jurist i Finanshuset i Fredensborg.
Rabat, hvis bolig går i arv til børn eller børnebørn
Reglerne for overdragelse af et hus giver nemlig mulighed for rabat, hvis overdragelsen sker til ens børn eller børnebørn. Hvis du vil have, at din nevø skal overtage huset, skal han betale fuld pris, men hvis det er din søn, datter eller barnebarn, har de mulighed for at få overdraget boligen til en pris bestående af den offentlige vurdering minus 20 procent. Derfor kan det være økonomisk fordelagtigt at få huset overdraget, mens forældrene stadig lever, forudsat at barnet ønsker at flytte ind i huset efter deres bortgang.
Men hvis de ikke ønsker at flytte ind i huset, men derimod vil sælge det efter forældrenes død, giver det mere mening at lade huset indgå som almindelig arv, hvor man betaler arveafgift i forbindelse med salget og opgørelsen af boet. Årsagen til det er, at man vil få en ekstra beskatning i forbindelse med salg af huset efter forældrenes død, hvis man har fået overdraget huset til den nedsatte pris, mens de levede.
– Det er derfor rigtig vigtigt på forhånd at gøre sig klart, om man har til hensigt at bo i huset, pointerer økonom Jesper Hansen.
Det omvendte forældrekøb
De fleste danskere, der bor i storbyerne, kender til forældrekøb. Det er ejerlejlighedskøb foretaget af forældre med henblik på, at deres børn skal have et sted at bo i universitetsbyerne, hvor priserne på ejendomsmarkedet tit gør det umuligt for unge på SU at få en fod indenfor på boligmarkedet.
Det omvendte forældrekøb beskriver til gengæld de tilfælde, hvor voksne børn vil hjælpe deres forældre økonomisk med at blive siddende i deres hjem, fx hvis deres ægtefælle er død.
Det er med andre ord ikke en overdragelse, der bliver foretaget, fordi barnet selv ønsker at bo i huset på et tidspunkt, men udelukkende noget, man gør for at kunne give økonomisk støtte på den bedst tænkelige måde.
I de tilfælde giver det ofte mening at købe boligen til den offentlige ejendomsvurdering, dvs., at man ikke benytter sig af at købe med 20 procents afslag i prisen. Hvis barnet, der vil yde den økonomiske støtte,
har søskende, er der nemlig et ekstra hensyn at tage: ikke at snyde sin søskende for arv.
– Hvis der er flere søskende, er der nogle problematikker i forhold til arven, der skal regnes ud, hvis man benytter sig af rabatten, og nogle gange er det bare lettere, hvis man køber til prisen, forklarer Jesper Hansen.