Det, der giver flest konflikter, når voksne børn bor hjemme hos deres forældre, er, at forældrene bliver trætte af, at de unge ikke hjælper til derhjemme.
Men du kan undgå at bo sammen med et voksent barn, der opfatter hjemmet som et hotel og moren som oldfrue, hvis du sætter tidligt ind med krav og pligter, lyder rådet fra Jens Winther, cand. mag. i samfundsfag og psykologi og forfatter til bogen 'Hjælp, vi har en teenager i huset'.
Familievejleder Lola Jensen, der er kendt fra programmet Go' morgen Danmark på TV2, er enig.
- Det største problem i dag er, at forældre har svært ved at være ærlige. Deres børn har aldrig mødt kritik, fået sat grænser eller blevet stillet opgaver. Hvis man aldrig har stillet krav, vil den unge ikke have nogen respekt, og så kan det nogle gange være for sent at begynde at stille dem opgaver. Men forældrene ender med at blive trætte af, at den unge ikke laver noget, mener hun.
Stil krav til den unge i huset
Derfor skal du som forælder sætte tidligt ind, hvis du vil have et harmonisk familieliv med dit voksne barn. Barnet skal helt fra starten have pligter og opgaver, og ansvaret skal stige med alderen.
- Man skal huske at stille krav. Børn skal have opgaver fra de har lært at gå, og indtil de går ud af døren. Og de regler og grænser, man har forsøgt at lære dem, dem skal man holde fast i, også når barnet er blevet voksent, siger Jens Winther.
Ok at sætte grænser for børn og unge i huset
Han mener, at unge trives langt bedre med den kontinuitet, der er hos grænsesættende, konsekvente voksne.
- Mennesket elsker forudsiglighed, og det gør de unge også, fastslår han.
Så unge er danskerne, når de flytter hjemmefra
- Gennemsnitsalderen for danske unge, når de flytter hjemmefra, er 21,1 år.
- Hver sjette danske ung på 18 år er flyttet hjemmefra.
- Næsten halvdelen af danske unge på 20 år er flyttet hjemmefra.
- Fire ud af fem danske unge på 22 år er flyttet hjemmefra.
- Andelen af unge, der er flyttet hjemme fra, er højest i de store studiebyer København, Aarhus, Ålborg og Odense.
- Gennemsnitsalderen for at flytte hjemmefra ligger på omkring 20 år i hele Skandinavien, men når det kommer til Sydeuropa, er gennemsnitsalderen for at flytte hjemmefra i lande som fx Italien, Spanien og Grækenland på 29-30 år.
- Kvinder flytter i gennemsnit hjemmefra to år tidligere end mænd i hele Europa.
Lav husregler sammen med den unge
Det er en god idé at lave nogle husregler sammen med den unge, så alle kan holde ud at leve under samme tag. Det kan fx være, at den unge skal betale for at bo hjemme, aftale hvilket tidspunkt der skal være ro i huset, og at alle tager del i de huslige pligter. Eller som Lola Jensen udtrykker det:
- De skal lære, hvad en karklud er, og hvad den skal bruges til. De skal kunne tænde en vaskemaskine og vaske noget tøj. Og så skal de betale noget for at bo hjemme, når de begynder at tjene penge, også selvom det kan være en hård kamel at sluge for den unge.
Lav ikke flere regler, end hvad der er rimeligt
Ifølge Jens Winther har nogle unge brug for at få reglerne skrevet ned på et stykke papir, så de ikke længere er til diskussion. Men generelt mener han, at de unge skal lære, at de aftaler, der bliver indgået, skal overholdes, også selvom de er mundtlige. Forældrene skal til gengæld huske ikke at lave flere regler, end hvad der er rimeligt og nødvendigt.
- Forældre kan godt have det sådan, at hele deres perfekte hjem og familie, som de har brugt år på at opbygge, skal bestå også gennem hele teenagealderen. Men sådan er det ikke nødvendigvis. Teenageren må godt have grimt hår, og indretningen på værelset skal de også selv have lov til at styre. Også selvom de ikke har samme smag som forældrene.
Regler får unge til at find nyt sted at bo
Regler er også en god idé, hvis du ikke har lyst til at komme i en situation, hvor du må bede dit voksne barn om at flytte, fordi han eller hun ikke selv gør tegn til det. Regler giver nemlig de voksne børn lyst til at ville flytte, da det giver dem en større trang til selv at bestemme.
Hvis der derimod ikke har været regler eller rammer, bliver hjemmet som et slags kollektiv, som den unge ikke ser nogen grund til at flytte fra.
Sådan får du den unge til at flytte hjemmefra
Hvis du mener, at det er på tide, at dit voksne barn flytter hjemmefra, kan du opfordre på flere måder. Du kan fx opfordre den unge til at skrive sig op i forskellige boligforeninger og på et tidligt tidspunkt tage en snak med den unge om, hvornår du synes, det vil være naturligt, at han eller hun flytter.
- Det er et meget naturligt tidspunkt at flytte hjemmefra, når man er færdig med sin ungdomsuddannelse eller efter sin læretid, når man får rigtig arbejde. Eller når man skal begynde på en videregående uddannelse, og det kan man godt tale med sine børn om, fortæller Jens Winther.
Dårlig økonomi og magelighed holder voksne børn i huset
Ifølge Lola Jensen er der primært to grunde til, at unge, og især drenge, bliver boende hjemme for længe. Den ene er økonomi, og den anden er magelighed.
- Der er dem, der bor hjemme, fordi de simpelthen ikke har råd til at flytte. Det er blevet langt sværere for unge at få råd til at flytte hjemmefra, siger hun og fortsætter:
- Men drengene bliver også ofte, fordi det er yderst bekvemt for dem. Moderen gør alt for ham, og der bliver ikke stillet nogen former for krav. Hun klager over hans karakterer, melder ham ind i en fagforening, sætter et rådighedsbeløb ind på hans konto osv. Og den type dreng kommer aldrig til at ville bo for en SU og leve af pasta, mener hun.