Sparetips til terrassen
Fliser:
- Brug genbrugsfliser eller sten.
- Find de brugte fliser i nabolaget, på Den Blå Avis eller andre steder på nettet.
- Børst fliserne fri for snavs og alger med en stålbørste.
- Brug klorin ved særlige genstridige alger.
Underlag:
- Brug gamle knuste betonfliser som en del af underlaget, så sparer du på stabilgrus.
- Du kan også bruge dine egne fund i haven som småsten.
- Spar ikke på leje af maskiner, så du kan få stampet underlaget godt.
Afskærmning:
- Brug planter som afskærmning i stedet for hegn.
- Køb planter, der vokser hurtigt. Fx pil, avnbøg, klitroser eller hunderoser.
- Lav et naturhegn af afskårne grene fra haven.
- Du kan også plante en liguster, og så pifte den op med klatreroser eller klematis.
- Lav dine egne planter helt gratis. Nogle kan bare deles med en spade. Andre sætter aflæggere. Og ellers er de fleste planter nemme at stiklinge-formere.
Selv om din pengekasse er ved at være tom, kan du stadig få en terrasse. Ved fx at genbruge gamle fliser, bruge knuste mursten som stabilgrus eller planter til at skærme af for sol og vind, er det muligt at få en billig terrasse.
I en YouGov-undersøgelse foretaget for Videncentret Bolius i april 2019 svarer 34 % af de adspurgte, at de har brugt genbrugsprodukter til haven og terrassen. Mest populært er at genbruge fliser (17 %), men ift. stenterrassen er byggematerialer (8 %) også populært. 70 % gør det for at spare penge.
Brug gratis betonfliser til belægning
Betonfliser kan du ofte få fat i gratis, hvis du selv henter og i nogle tilfælde også selv tager dem op.
I Den Blå Avis eller på Gul og Gratis finder som regel masser af brugte støbte betonfliser på 40 x 40 eller 50 x 50 centimeter. Men også chausse-sten og sten af granit sættes til salg, selvom du måske skal handle lidt med sælger for at få dem til en god pris.
Brug stålbørste eller gulvskrubbe til at rense fliser
Hvis du køber brugte sten eller fliser eller afhenter dem gratis, skal de ofte have en kærlig omgang for at blive flotte igen. Det er der flere måder at gøre på.
Skyl og skrub
Skyl fliserne med din haveslange og skrub skidtet af med en stiv kost. Det kan være nok, hvis belægningerne på fliserne endnu ikke er groet helt fast.
Brug algemiddel
Køb en miljøgodkendt algefjerner og følg brugsanvisningen. Mange af produkterne skal påføres i tørvejr og have tid til at virke.
Uanset hvor meget du skrubber og skurer, skal du dog ikke regne med, at dine brugte fliser kommer til at se spritnye ud.
Brug byggeaffald som underlag sammen med stabilgrus
Du kan også spare penge, når du skal lægge underlaget til en ny terrasse.
I stedet for udelukkende at bruge stabilgrus, kan du bruge byggeaffald som gamle knuste betonfliser som en del af underlaget.
Det kan fungere som et drænlag i bunden, og det er også med til at stabilisere belægningen. På den måde skal du bruge mindre grus.
Sørg dog for ikke at spare på de maskiner du bruger til at anlægge underlaget og selve terrassen. Det kan give et dårligt resultat, så terrassen fx er skæv efter få år. Hvis ikke du selv har en god gør det selv-erfaring, så få hjælp af andre eller hyr en professionel.
Brug planter som billig afskærmning til terrassen
En anden mulighed for at spare penge, når du skal etablere terrassen, er at bruge planter til afskærmning i stedet for hegn.
Du kan tage nogle planter, der ikke koster så meget, men som har en god vækst . På den måde får du en billig afskærmning i løbet af kort tid, frem for at bruge penge på et rigtigt hegn. Det kan fx være pil eller avnbøg.
Klitroser og hunderoser er også ideelle, fordi planterne har en kraftig vækst. Og det er godt at tænke i, når du går rundt i plantecentret og skal vælge planter. Du kan sagtens købe højere planter til din afskærmning, men jo højere planter, jo dyrere bliver det også. Så er det billigere at købe de små planter, som vokser hurtigt.
Et naturhegn fint til naturgrund
Trykimprægneret træ koster ikke så meget, men det er ikke at foretrække.
Du kan også lave et raftehegn relativt billigt selv.
Men du kan også lave et mere naturligt hegn, hvor du laver et lille skelet af store grene, som du banker ned i jorden, og derefter smider afskårne grene ned i skelettet, så det danner et hegn. Hvis huset fx har en stor naturgrund, kan et naturligt hegn blive rigtig fint.