Roser er forædlede planter, som vi som regel dyrker for at have kønne blomster at se på i haven og i buketter på bordet. Derfor er al beskæring af den tornede plante også et spørgsmål om at fremme en sund og flot vækst af blomster og blade, så vi har noget pænt at kigge på.
Mange roser kan nemlig godt blive høje og ranglede. Når du beskærer grenene, sørger du for at give lys og plads til vækst og blomster.
Det bedste tidspunkt at beskære roser på er typisk i midten af april, når den værste frost er overstået. Du skal ikke være bange for at beskære rosen, selvom den er begyndt at skyde. Så kommer der bare andre skud.
Overordnet kan man inddele roser i fire typer. Du kan se hvordan og hvornår du skal beskære de forskellige typer af roser i denne guide:
1. Beskær dine haveroser
Haveroser har typisk store blomster og findes ofte i villahaverne. Rosen har en god årsvækst og kan derfor blive meget ranglet, hvis du ikke klipper den godt ned og tæt i bunden.
- Et godt tidspunkt at beskære de almindelige roser er midt i april.
- Brug en god, skarp havesaks og klip rosen ned til ca. 30 centimeter over jorden.
- Alle grene har såkaldte ’øjne’ – små knopper, som sidder på grenen. Når du skal klippe grenene på en haverose, skal du klippe ca. 2-4 øjne fra der, hvor grenen skyder ud fra stammen.
- Klip i en skrånende vinkel med øjet som det højeste punkt. Skær alle døde grene væk, så du forhindrer svampeangreb i de døde dele og skaber plads til de nye skud.
Video: Se hvordan du beskærer roser
2. Beskær dine parkroser
En parkrose eller buskrose er en rigt blomstrende og vækstfuld rose, der samler sig i store buske. Derfor ses rosen typisk ikke i små villahaver.
Parkrosen har godt af at brede sig, så du behøver ikke at beskære den så meget og så ofte som de andre typer af roser. Det handler om såkaldt foryngelsesbeskæring hvert eller hvert andet år, hvor du beskærer de ældste skud, der måske er ved at gå til.
- Tag ca. en fjerdedel af grenene ud og behold de yngste skud. Du kan kende de ældre grene på, at de typisk er mere ru i barken, nærmest træagtige.
- Gå i gang med beskæringen i det tidlige forår, hvor du bedre kan se, hvad du laver. Du skærer ikke hele planten tilbage, så du risikerer ikke på samme måde, at de nye skud fryser.
Ud over almindelig beskæring er det en god idé at være opmærksom på rosernes eventuelle vildskud, som kan tappe energi fra blomster og almindelige grene.
De fleste roser er nemlig podede på en grundstamme og består af to forskellige sorter. Typisk er der under podestedet en anden rose, der kan sætte vildskud under jorden. Derfor bør du så tidligt som muligt på sæsonen sørge for at knække eller klippe disse vildskud af.
3.Beskær dine bunddækkeroser
Bunddækkeroser kendes typisk ved at være tæt og lav, og planten kan nærmest danne et helt tæppe af roser på skråninger og store flader i haven.
Bunddækkerosen er nem at holde og meget brugt i villahaver. Det er en rigt blomstrende og sund rose, der ikke er særligt sart, og planten skyder villigt nye grene til højre og venstre. Derfor behøver du heller ikke at være særligt nænsom, når du beskærer bunddækkeroser.
- Skær planten ned til omkring 20 centimeter over jorden.
- Det er ikke så afgørende, hvor du skærer rosen henne, og du behøver ikke at tænke på grenenes øjne. Du kan faktisk bare starte med at køre hen over roserne med en hækkesaks, og så kan du klippe rent bagefter med en beskærersaks.
4. Beskær dine klatreroser
Som navnet antyder, klatrer denne type rose typisk op ad boligens mur i haven eller hen over et espalier.
Klatrerosen skal ikke på samme måde klippes helt ned, for så er der ikke så meget rose tilbage, der kan klatre.
- Et godt tidspunkt for beskæring er midt i april.
- En klatrerose får ekstremt lange skud, så vælg 2-3 hovedstammer, som danner skelettet i klatrerosen. Hvert år er det så de samme stammer, du beholder – og så er det sidste års skud, du beskærer ind mod hovedstammen.
- Klip omkring 2-3 øjne fra hovedstammen – det er ikke så vigtigt med en skrånende vinkel. Det kan se voldsomt ud, når du beskærer så tæt, men rosen skal nok komme sig.