Hvornår skal du betale byggesagsgebyr?
En kommune kan vælge at opkræve et byggesagsgebyr for den tid, de bruger på at behandle en byggesag. Det kan både være et fast beløb eller en timepris. Kommunen må ikke kræve flere penge, end den selv bruger på byggesagsbehandlingen.
Kommunen kan bl.a. opkræve et gebyr i forbindelse med behandlingen af en byggetilladelse, når du fx skal bygge:
- Nyt helårshus eller sommerhus
- 1. sal
- En tilbygning, eller på anden måde udvide boligarealet
- En kvist
- En udestue.
- Et anneks.
LÆS OGSÅ: Byggetilladelse
Der er stor forskel på, hvor mange penge de danske kommuner kræver, når de skal behandle en byggesag. Det viser en opgørelse, som Dansk Byggeri har lavet.
22 kommuner har valgt helt at droppe byggesagsgebyret, så du altså her modtager byggesagsbehandlingen helt gratis. Gennemsnitsprisen pr. time er 631 kr., men det varierer fra 312 kr, i timen i Mariagerfjord Kommune til 919 kr. i Hørsholm Kommune.
Guldborgsund og Glostrup Kommuner opkræver et samlet fast gebyr for behandlingen af en byggesag på henholdsvis 1.000 og 1.038 kr.
- Det ser ud til, at gebyret har fundet et fornuftigt leje. Der er ikke de store udsving i forhold til sidste år. Det viser, at overgangen til afregning efter timepriser i 2015 ikke har været så vanskelig, som mange kommuner oprindeligt frygtede. Det er vi glade for.
- For den lille private husejer, der skal have en udestue på huset, kan gebyret godt fylde i budgettet. I Dansk Byggeri har vi den holdning, at jo flere kommuner, der fjerner gebyret, jo bedre, siger direktør i Dansk Byggeri, Torben Liborius.
Må vi vise dig en infografik?
Her plejer at ligge et kort, et lagkagediagram eller lignende. Vi kan desværre ikke vise dig infografikken på grund af dine cookie-indstillinger.
Find flere uvildige undersøgelser fra Videncentret Bolius her
Kilder: Kommunale hjemmesider og Dansk Byggeri
Nogle kommuner opkræver gebyr for hele sagsbehandlingen, andre ikke
- Den tid, du bruger til et møde, kan du typisk gange med to, for kommunen bruger ofte også tid på at forberede sig til mødet, siger fagekspert i Videncentret Bolius, Ole Vedsted-Jakobsen.
Ifølge Ole Vedsted-Jakobsen kan der være forskel på, om kommunerne kræver penge for al den tid, de bruger på byggesagsbehandlingen, eller kun på noget af den.
Små skure, carporte og drivhuse kræver ikke byggetilladelse
Du har ikke helt så ofte som før brug for, at kommunen byggesagsbehandler. Fra 1. januar 2018 trådte et nyt bygningsreglement i kraft, hvor du ikke længere skal anmelde småbyggeri som skure, carporte og drivhuse op til 50 kvadratmeter til kommunen, før du går i gang med at bygge.