Når vi danskere tager et brusebad, så varer det i gennemsnit 6 minutter og 38 sekunder. Det viser en undersøgelse, som YouGov har foretaget for Videncentret Bolius i december 2023. 

41 procent tager kortere brusebade på 1-5 minutter, mens 5 procent tager brusebade, der varer mere end 15 minutter. 

Sammenlignet med en tilsvarende undersøgelse fra december 2022 er den gennemsnitlige længde på brusebad steget med 24 sekunder. 

Yngre tager længere brusebade end ældre

De 18-24-årige er den aldersgruppe, der går længst i bad – i gennemsnit står de under bruseren i 9 minutter og 9 sekunder. Det er mere end dobbelt så længe som de ældre danskere på 65+, der i gennemsnit kun bruger 4 minutter og 37 sekunder på et brusebad.

Højere energipriser betyder kortere brusebade

Netto er det 25 procent af danskerne, som ifølge undersøgelsen har ændret længden af deres brusebad og/eller temperaturen på badet som følge af de stigende energipriser under energikrisen. De fleste – 22 procent – tager kortere brusebade, mens 6 procent tager koldere brusebade. 

72 procent tager ikke kortere brusebade, selvom de stigende energipriser gjorde det dyrere at gå i bad.

Hvor meget kan man spare ved at tage et kortere brusebad?

Der kan være mange penge at spare hvert år, hvis du korter dine brusebade ned. Den konkrete besparelse afhænger af flere forskellige parametre – fx din energikilde, vandprisen, og om du har en sparebruser eller ej. 

Hvis vi sammenligner en yngre persons gennemsnitlige brusebad på 9 minutter med en ældre persons gennemsnitlige brusebad på 4 minutter og tager udgangspunkt i, at de begge tager 6 brusebade om ugen og har den mest udbredte opvarmningsform i Danmark, fjernvarme, så koster det den yngre 1.230 kr. mere om året (januar 2024). Hvis deres opvarmningsform er fx en luft til vand varmepumpe, er forskellen ca. 1.343 kr. om året.

Beregner: Så meget kan du spare på kortere brusebade

Prøv beregneren herunder, og se hvor meget du kan spare på kortere brusebade.

Se beregnerens forudsætninger

Energipriser bliver løbende opdateret. Der er benyttet de senest tilgængelige månedspriser på el, gas fyringsolie og fjernvarme. Du finder alle de energipriser, som beregneren benytter sig af, her.

Varmetabet på en varmtvandsbeholder er beregnet til 30 procent af energiforbruget (Viegand Maagøe). Da varmetabet i vinterhalvåret bliver udnyttet til rumopvarmning, har vi anslået et årligt varmetab på 15 procent af energiforbruget.

Der er antaget brug af sparebruser med udledning af 8 liter vand i minuttet. Hvis du ikke har sparebruser, kan du regne med et gennemsnitligt vandforbrug på 15 liter i minuttet. Badekar er antaget fyldt med 150 liter vand, mens et spabad skal bruge 250 liter vand.

Den beregnede pris for et brusebad afspejler marginalomkostningen. Det vil sige, at der ikke er indregnet forrentning, afskrivning og vedligeholdelse af tekniske anlæg. Set i forhold til de forbrugsafhængige omkostninger er der imidlertid tale om et mindre beløb.

Vandprisen er sat til 77,25 kr. pr. 1.000 liter og udgør gennemsnitsprisen i 2023 opgivet af Danva.

På baggrund af en Yougov-undersøgelse fra 2023, hvor brugerne angiver at bruge 6 minutter og 38 sekunder på et bad, har vi indtastet 6 minutter som startværdi for et brusebad. Vi antager, at en sparebruser er det hyppigst forekommende brusehoved.