Spørg Bolius

Røde pletter på vindrueblade

De sidste par år er der dukket rustrøde pletter op på vores vin plantes blade inde i vores drivhus. Umiddelbart er der ikke noget at se på bagsiden. Jeg klipper jeg bladene af, da det ser ud til at sprede sig / kommer i samme område.

Hilsen Dorte

Kære Dorte

Mit bud er, at vinen er angrebet af rustsvamp. Rustsvamp smitter og kan derfor komme fra en anden plante i nærheden, hvis de står for tæt. Så tjek gerne hvis der er andre planter tæt på som også er angrebet. Rustsvamp trives i fugtige og vindstille miljøer. De er også glade for overgødskning. Du skriver, at vinen står i et drivhus, hvilket desværre kan gøre forholdene ideelle for smitte med rustsvamp.

Det er en sygdom der desværre er svær at bekæmpe. Mine råd er derfor:

  • Sørg for udluftning.
  • Sørg for at undgå for høj luftfugtighed.
  • Undgå overvanding.
  • Undgå overgødskning.
  • Afklip angrebne dele.

Hvis ingen af ovennævnte dele hjælper, så er mit sidste råd at udskifte de angrebne planter med nogle rustsvampresistente planter.

Jeg håber, at du kan komme sygdommen til livs med de ovennævnte anbefalinger.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Louise Axholm, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden