Spørg Bolius

Revner i nyt hus, er det bare svindrevner eller skal vi være alvorligt bekymrede?

Kære Bolius

Vi har et nyt hus bygget i 2016, som består af letbetonelementer. Nogle steder i huset, er der revner i de indvendige vægge. Langt de fleste er "lige" revner, i den forstand at revnerne går i enten lodrette eller vandrette linjer, og alle steder begge veje. Den byggesagkyndige, som gennemgik huset sammen med os, mente dette var svindrevner.

Efter vi har overtaget huset, og boet her et stykke tid, har vi bemærket endnu en revne indenfor. Ulig de andre, går den her revne skrå, og ser dermed ikke ud til at følge nogle elementer. Når man kører hånden over væggen, virker det også som om at væggen buler en smule ud midt på. Udseendesmæssigt ligner revner de andre, som den byggesagkyndig fandt ved gennemgangen.

Umiddelbart er der ikke nogle revner på væggen udenfor eller i fundamentet omkring hvor revnen ses inden for.

Vores sørgsmål er, om det er sandsynligt at der blot er tale om en svindrevne, og om vi bare skal følge udviklingen i revnen, hvis der er nogen. Og om der er noget vi selv kan gøre, for at blive klogere på hvilke revne der er tale om, og finde ud af, hvor bekymrede vi skal være?

Hvis så revnen forsætter med at udvikle sig, skal vi så have fat i en håndværker (murer, tømrer etc.), eller er der nogle foranstaltninger som vi kan tage?

På forhånd tak for hjælpen.

Mvh.

Henrik

 

Kære Henrik

Det er for så vidt normale svindrevner som du taler om. Jeg bliver dog lidt ked af at høre, at det lyder som om at I har flere af disse revner.

Fuldstændige lige og lodrette revner er revnedannelse i samlingerne mellem to såkaldte helvægselementer. De er normale nok, idet materialerne svinder, (trækker sig sammen) ved lave luftfugtigheder, eller blot ved den simple udtørring efter byggefugt.

Når det så er sagt, så er det nu engang ikke meningen, at man skal have disse revner i et nyt hus. Og I skal melde dem til den ansvarlige entreprenør, så de kan blive udbedret.

Årsagerne kan være følgende:

Huset har været for fugtigt, før det blev lukket og malet. Altså taler vi om byggefugt, som så nu er tørret ud og har givet svindet. Man kan godt bygge for hurtigt. Og det ser vi meget for tiden. Ting tager ting.

Og særligt hvis huset har stået uafdækket i lange perioder med masser af vand.

Manglende fuldlimning mellem elementerne.

Sådanne vægge bliver rejst på et par dage. Det går med andre ord stærkt. Og her ser vi relativt ofte, at der sjuskes med limningen mellem elementerne. Dette gør samlingerne svage, og dermed mere tilbøjelige overfor revnedannelse.

Sidst kan det også handle om slutbehandlingen af jeres vægflader. Har man eksempelvis sparet filten/væv væk, så er man mere udsat for at kunne se små revner som disse. Videre handler det om gode spartlinger, og evt. manglende revnearmering over samlingerne.

Jeg mener ikke det er et krav fra elementproducenten, men det er en god ide, at maleren ligger armeringsbånd over.

Man kan heldigvis relativt nemt udbedre disse revner efter de er kommet. Mindre revner skal blot spartles op, slibes og males på ny. Hvis revnerne er kraftigere, skal man overveje, om der skal mere til. Har borer man typisk så et hul direkte ind i revnen, og injicerer en tyndtflydende pladelim.

Du kan evt. læse mere hos producenten (eksempelvis her: www.ytong.dk/dk/docs/279279_Rep_Revner.pdf) eller her på dette byg-erfa blad: byg-erfa.dk/revner-udbedring

Den skrå revne er så mere unormal. Det kan skyldes noget så simpelt som at pladen er/var revnet fra start af. De store og tunge helvægselementer banker noget rundt, op på en lastbil, ned fra en last, og op på pladsen. De kan sagtens få en stød og et knæk, som gør at de er mere tilbøjelige til at revne. Og især igen med store fugt- og temperatursvingninger. Udbedringen er det samme som ovenstående.

Skrå revner kan dog også handle om manglende afstivning og reelle sætningsskader. Så igen er det meget vigtigt at du får meldt disse skader til entreprenøren. De kan så vælge at lave en simpel udbedring, som ovenstående, og det er så fint nok. Men hvis forholdet så kommer igen, så kan der være andre ting galt.

Er revnerne så tykke at du kan sætte et dankort ind i dem, bør du ringe efter en byggesagkyndig, (igen).

Held og lykke med det.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden