Spørg Bolius

Nyt hus - er det uskyldige svindrevner eller alvorlige fejl?

Til Bolius

Vi har i 2019 byggetet hus med Typehusfirma, og har fra start haft store problemer med svindrevner efter indflytning.
Vi havde en forventning om at de ville lave dem til årsgennemgangen, og det derefter ville være et overstået kapitel, desværre er det ikke sagen.

Timeline:
Vi har fået udbedret svindrevnerne 3.August 2020.
D.30.10.2020 - Henvender vi os til Typehusfirmaet, da det igen er begyndt at revne flere steder i huset - Meldingen er at der ingen garanti er på det arbejde som er udført i August, og der står i kontrakten at 'Svindrevner kan forekomme...
Efter en snak med vores advokat, melder han at vi skal bruge en/flere udsagn for byggesakyndige, eller andre eksperter. Som vil stå inde for at vores problem, er udover "normalen/normen" da vi ellers ikke har en sag.
Det tog ætlig talt lidt pusten fra mig, og jeg fik ikke gjort mere. Men problemet bliver værre og værre, og nu føler vi ikke længere at vi kan acceptere det.
Vi har 46 væg/loft samlinger, 28 af dem er revnede (8 af dem op mod 1CM) - 60,8% af alle vores samlinger er revnede.

Så er spørgsmålet:
Mener i at vi har en sag, med 60,8% af vores samlinger som er revnet? I skal ikke forholde jer til vores kontrakt, men blot fortælle mig om i mener at 60,8% er hvad man "kan forvente" når man bygger et nyt hus. Eller om det er udover normen, og vi derfor har en sag at gå videre med.

På forhånd tak.

Mvh. Nikolaj og Majse

Kære Nikolaj og Majse

Lad mig starte med at sige, at I bestemt har en sag her.

Men først en lille forklaring og “fortælling” om svindrevner, som jeg også har skrevet mange andre svar på herinde.

Svindrevner er helt normale og kommer i stort alle nye huse, men også i ældre huse efter en renovering med nye lofter etc.

Forholdet skyldes kort fortalt at bygningsdelene tørrer ud. Når et hus bygges kan der være store mængder fugt i materialerne, dette alt lige fra betongulvet, til vægge af letbeton, til træet i spærene og brædderne over gipsplader, og så selve gipspladerne.

Mindre svindrevner er derfor normale. Og det er også normalt at mindre, og færre svindrevner kan fortsætte, efter at de er blevet udbedret første gang. 

Udover risikoen for skimmel mv. i for “våde”/fugtige materialer, er der risiko for kraftigere svindrevner hvis huset afleveres med for store mængder byggefugt. 

Den store kontrast, der giver de store revnedannelser, sker når huset ikke bliver tilstrækkeligt afdækket under byggeprocessen og at der senere ikke sker en tilstrækkelig affugtning, i kombination med et efterfølgende meget tørt indeklima.

Nye huse er meget tætte, de varmes godt op og det gør indeklimaet meget tørt her i vinterperioden. Dette kan medvirke kraftige revnedannelser, både som svindrevner ved lofterne, men også revner i træværk, (gulve, trappetrin, bordplader mv.) - men det er en anden snak.

Nogle oplever at revnerne springer op her i vinteren, og til sommer når der er meget mere fugt i luften, kan revnerne reelt vokse sammen igen.

Jeg kender byggefirmaet ganske godt, og de har desværre en kedelig tendens til at afvise mangler som “kosmetik”, (hvilket er en pæn måde at sige, det finder vi ligegyldigt og ønsker ikke at gøre noget ved det). 

Revner på 1 cm, er ganske voldsomt, og det burde/skal byggefirmaet sørge for at udbedre.

Men sådan rent “retsligt” og mangelmæssigt er der mange firmaer som henviser disse svindrevner til at høre under almindeligt vedligehold, ligesom man også selv som husejer skal rense, smøre og justere ens vinduer. 

Men når det er sagt, så er det helt almindelig kutyme, at byggefirmaer udbedrer svindrevner ved en 1 års gennemgangen, store som små. Men omvendt er det ikke normalt, at de så også gør det ved 5 års gennemgangen.

Større og kraftigere revner som jeres umiddelbart mener jeg dog klart kan henføres tilbage til enten en mangelfuld afdækning og/eller en mangelfuld affugtning. Og begge disse ting og følgeskaderne derfra ville jeg definere som en mangel. 

Brug gerne dette skriv, men ellers må I hyre en byggesagkyndig som kan komme ud og kigge på det “med friske øjne”. Det er altid dårlig stil at klage over 1 cm brede revner, hvor det måske kun handler 3-5 mm brede revner. Her kan en uvillig byggesagkyndig redegøre konkret for det. 

Men gør det NU, mens det er vinter og luftfugtigheden er lav. 

Jeg håber du kan bruge dette svar.

Ps. Overvej jeres kampe. En maler kan typisk fikse forholdene med en halv dags arbejde og en god kvalitetsfuge, (MS-fuger). Altså måske under 5.000 kr. inkl. moms ...

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden