Spørg Bolius

Revner i indvendige vægge - hvornår skal vi være bekymrede?

Hej Bolius

Vi bor i et hus fra 2000. Vi flyttede ind i 2010 og har fra få måneder efter indflytningen observeret revner i de indvendige vægge. De er taget til gennem tiden. Inden for få måneder efter indflytning havde vi via forsikringen en synsmand ude, som negligerede udfordringen. Jeg er bekymret, min mand er det ikke. Der er både revner under vinduer, men også fra gulv til loft på ydervæggene.

Hvornår skal man være reelt bekymret?

Hej med dig

Du skal først være bekymret hvis revnerne vokser og blive større år for år. Altså at revnerne enten bliver længere eller bredere.

Det er ganske normalt at der optræder mindre revner i et nyt hus. Disse kalder man svindrevner, og de er helt almindelige forekommende når huset tørrer ud. Når byggematerialer tørrer ud, svinder de, (eller trækker sig sammen) og dermed kan der ske revner. Man ser dem typisk i overgangen/hjørnet mellem vægge og lofter. Men de kan også godt optræde som lodrette revner i væggene eller lignende.

Hvis eksempelvis huset blev bygget i en våd periode, og huset ikke nåede at tørre langsomt ud, førend det blev lukket helt af og opvarmet, så ser vi ofte tendens til større og voldsommere revner.

Det normale er, at de blot udbedret malermæssigt med enten fuge eller spartel. Større revner skal typisk kradses/skæres op og spartles på ny, og evt. med en limning af væggene/revnerne, (gasbeton).

Fælles for alle revnerne er, at de skulle have været ordnet ved hhv. 1 års og senest 5 års gennemgangen af entreprenøren. Her på det 18 år burde de ikke være der mere, altså ud fra en betragtning om, at de skulle have været lavet for lang tid siden.

Den tørre vintertid, (indendørs) er igen med til at få materialerne til at svinde. Nogle, og især i nyere huse, oplever en meget tør indeluft over vinteren, <30% relativ luftfugtighed. Og det kan få både vægge, gulve og lofter til at svinde.

Omvendt oplever man så tilsvarende at revnerne ”vokser sammen” igen til sommer.

Der findes forskellige revner. Jeg skal ikke her konkludere noget. Men hvis revnerne bliver større og større og ikke forsvinder igen, så bør I få det undersøgt nærmere.

Held og lykke med det.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden