Spørg Bolius

Reparere punkterede termoruder

I vort sommerhus i Blåvand har vi en overdækket terrasse, hvor der er skydedøre med termoruder.

Nogle af ruderne er punkterede og skydedørene er desværre samlet, så det hele skal skilles ad for at udskifte ruderne. Er der andre muligheder for at vi kan få fjernet de hvide striber i glassene?

Mvh Hugo

Kære Hugo.

Ja, tilbage i 1980'erne brugte man en metode hvor man borede huller i termoruden, og sprøjtede afspændingsmiddel ind, for at undgå kondens. Det medførte dog på sigt opfugtning af bundtræet, og man stoppede denne udbedringsmetode.

Men I nyere tid, har jeg ikke hørt om andre metoder end udskiftning. 

Punkteringen skyldes en utæthed som har lukket luft ind, og den oprindelig gas ud af ruden. Når den er punkteret så står luften eller gassen mellem de to ruder ikke længere stille , og der vil være synlige tegn på ex kondens imellem glassene. En punkteret rude vil blive mat og uklar med tiden, da den fugtige luft, der kommer ind imellem glaslagene, afgiver salte, som gør ruden mat. Se også denne kemiske forklaring på problemet Mælkehvide ruder - Glas med Garanti

Jeg kender ikke til metoder som kan rense dette væk, og tætne forsvarligt igen. 

Derved er der desværre ikke andet for, end at udskifte ruden. 

Se mere her:

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Christina Schjervig, fagekspert

Aktuelt på forsiden